DünyaManşet

Belçika daha da Yeşil (ve milliyetçilere yer yok)

0

Ecolo eşbaşkanı Olivier Deleuze

Geçtiğimiz günlerde Belçika’da yapılan yerel seçimlerde ülkedeki iki Yeşiller partisi de oylarını ve yerel yönetimlerdeki güçlerini arttırarak çıktı.

Ülkenin fransızca konuşulan Wallonia Bölgesi’nde faaliyet gösteren Ecolo, 2006 seçimlerinde kazandığı başarıyı bir adım ileri taşıyarak Wallonia’daki en büyük üçüncü parti ünvanını korudu. Bölgenin

başkenti Namur’da oylarında küçük bir düşüş görülse de koalisyondaki yerlerini muhafaza eden Ecolo, Amay şehrinde oylarını %10 arttırak %54’e ulaştı. Ecolo adayı Jean-Michel Javauz, bu sonuçlarla Amay Belediye Başkanı oldu. Ecolo eşbaşkanı Olivier Deleuze de başkent Brüksel’in belediyelerinden Watermael-Boitsfort’da belediye başkanı seçilerek Belçika’da Yeşiller’in Brüksel bölgesindeki ilk belediye başkanlığı kazandı. Ecolo oyların %13 kadarını aldı.

Ülkenin Flemenkçe konuşulan bölgesi Flanders’de ise seçimler, Flemenk bölgesinin otonomluğunu savunan N-V-A’nın (Yeni Flemen İttifakı) hızlı çıkışının devamına tanık oldu. Bu yükseliş karşısında oy kaybeden üç büyük parti, Sosyalistler (SP.a), Hristiyan Demokratlar(CD&V) ve özellikle de Liberaller (Open-VLD) oldu. Flemen bölgesinin Yeşiller partisi Groen ise oylarını arttırarak bölgedeki belediye meclislerindeki mevcudiyetini güçlendirdi. Groen’in toplam sandalye sayısı 226’dan 307’ye çıkarken, önceden 143 olan temsil edilen belediye sayısı da 15 artarak 158’e ulaştı. Groen toplam oy oranın %7.7’ye çıkardı.

Belçika seçimlerinin bir diğer sonucu da aşırı sağ ve popülist partilerin büyük darbe alması oldu. Flanders Bölgesi’nde sağcı Vlaams Belang büyük bir şok yaşayarak yüzlerce belediye kaybetti, oy oranları düştü. Antwerp’de parti oylarının %23’ünü kaybederek %10 eşiğine geriledi. Wallonia Bölgesi’nde de zaten zayıflamış durumda olan Milliyetçi Cephe Partisi tamamen güç kaybetti.

Brüksel’de 19 belediye, Flanders’da 5 bölge içinde toplam 308 belediye, Wallonia’da da 5 bölgede toplam 262 belediye için yarışılan Belçika yerel seçimleri sonuçları, fransızca olarak bu sayfadan takip edilebilir.

(Yeşil Gazete)

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.