DünyaManşet

Belarus’ta sertleşme: Göstericiler pes etmiyor, Lukaşenko’dan otomatik silahlı gözdağı

0

Belarus’ta 9 Ağustos’ta yapılan seçimlerde hile yapıldığını savunan muhalifler ülke genelinde protesto gösterilerini sürdürürken, altıncı kez başkanlık koltuğuna oturan Aleksandr Lukaşenko‘nun elinde otomatik tüfek ve çelik yelekle Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na gittiği görüntüler medyaya servis edildi. 

Başkent Minsk ve diğer şehirlerde sosyal medya üzerinden yapılan çağrı üzerine binlerce protestocu meydanlarda toplandı. Minsk’teki Bağımsızlık Meydanı’ndaki gösteriye katılanlar Lukaşenko’nun istifasını istedi. Muhalefet, gösteriye 250 bin kişinin katıldığını duyurdu.

Askerler, Stella Meydanı’nda tarihi müze ve anıtın bulunduğu bölgede yoğun güvenlik önlemi alırken, göstericilerin bazıları bir sosyal medya hesabından yapılan duyurunun ardından Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na doğru ilerlemeye çalıştı. Ancak güvenlik güçleri saraya giden yolu bariyerle kapatarak protestocuları engelledi.

Bu esnada Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na inen başkanlık helikopterinden Cumhurbaşkanı Lukaşenko’nun üzerinde çelik yelek ve elinde otomatik silahla inerek saraya gittiği görüntüler sosyal medyadan paylaşıldı. Bunun muhaliflere yönelik sertleşmeyi simgelediği belirtiliyor. 

 

Lukaşenko, muhaliflerin yanı sıra AB ve ABD tarafından da seçimlerin yenilenmesi konusunda baskı altında. Ancak Belarus’un geleneksel müttefiki Rusya, Cumhurbaşkanı’nı destekliyor. Geçen hafta Rus lider Vladimir Putin gerekirse askeri destek verebileceğini açıklamıştı.

Rus haber ajansı Interfax‘a konuşan Rusya Dışışleri bakanı Sergey Lavrov da muhaliflerin Belarus’u kan gölüne çevirmek istediklerini öne sürdü. Lukaşenko tarafından önerilen anayasa değişikliğinin krizi çözebileceğine inandıklarını belirten  Lavrov, devlet başkanlığı seçimlerine muhalefetin adayı olarak seçime katılan Svetlana Tihanovskaya‘nın programını ise yapıcı olmadığı gerekçesiyle reddetti. 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.