DünyaManşet

Belarus’ta protestolar üçüncü ayında: Bir muhalifin öldürülmesiyle sokaklar yeniden doldu

0

Belarus‘ta bir muhalifin polis tarafından gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybetmesiyle, tartışmalı seçimlerin ardından Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko’ya karşı üç ay önce başlayan eylemler yeniden alevlendi.

Pazar günü başkent Minsk’te binlerce kişi sokaklara indi. Belarus insan hakları örgütü Viasna’ya göre, eylemde aralarında iki gazetecinin bulunduğu en az 146 kişi polis tarafından gözaltına alındı. Güvenlik güçleri kalabalığı dağıtmak için sersemletici bomba ve göz yaşartıcı gaz kullandı.

Polis şiddeti sebebiyle öldü

Geçtiğimiz çarşamba günü, 31 yaşındaki muhalif Roman Bondarenko, polis tarafından gözaltına alınmıştı. Başına birçok darp izi bulunan genç adam ertesi gün hastanede hayatını kaybetti. İnsan hakları örgütleri, Bondarenko’nun gözaltında tutulduğu sırada şiddete maruz kaldığını ileri sürüyor.

Litvanya‘ya sığınan Svetlana Tikhanovskaya, “özgür bir ülkede yaşamak istediği için öldürülen bir adama” saygı gösterilmesi çağrısında bulunmuştu.

Cumhurbaşkanı Alexandr Lukaşenko ise cuma günü taziyelerini sunmuş ve Roman Bondarenko’nun ölümünün koşullarıyla ilgili “dürüst ve tarafsız” bir soruşturma yapılmasını emretmişti. Ancak bu açıklama göstericileri sakinleştirmeye yetmedi.

Protestolar üç aydır devam ediyor

Belarus’ta Cumhurbaşkanı Lukaşenko, 9 Ağustos’taki Devlet Başkanlığı seçimlerinde yüzde 80 oy oranıyla kendini seçimin galibi ilan etmişti. Muhalifler, o günden bu yana altıncı kez devlet başkanı seçilen Lukaşenko’nun sandıkta hile yaptığı iddiasıyla protesto düzenliyor.

Protestoların başlangıcından bu yana, gösteriler sırasında veya tutuklandıktan sonra en az dört kişi öldü. Hareketin başlangıcından bu yana binlerce gösterici tutuklandı ve onlarcası gözaltında işkence edildiklerini iddia etti.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.