Dünyaİfade ÖzgürlüğüManşet

Belarus’da bir muhalif daha maskeli kişilerce kaçırıldı

0

Belarus’ta bağımsız kalan muhalefet konseyinin önde gelen son üyelerinden biri daha maskeli kişilerce kaçırılarak bilinmeyen bir yere götürüldü. 

Muhalefetin ülke lideri ile iktidarın geçişi konusunda görüşmeleri kolaylaştırmak için oluşturduğu koordinasyon konseyinin üyesi olan avukat Maxim Znak‘ın yardımcısı Gleb German, muhalif liderin kayak maskeli kimliği belirsiz kişiler tarafından konseyin ofisinden çıkarıldığını söyledi.

Znak’ın telefonu elinden almadan önce mesaj atmaya çalışırken sadece “maskeler” yazabildiğini söyleyen avukatı, müvekkilinin ofisinin yanı sıra dairesinin de arandığını kaydetti. 

Kolesnikova’nın akıbeti bilinmiyor

Ağustos ayındaki devlet başkanlığı seçimlerinde Aleksandr Lukaşenko‘ya yönelik muhalefeti harekete geçiren Koordinasyon Konseyi’nin üyesMaria Kolesnikovai Maria Kolesnikova da pazartesi günü Minsk‘te sivil giyimli bir grup erkek tarafından üzerinde “İletişim” yazan bir araca bindirilirken görülmüştü. 

İçişleri Bakanlığı başlangıçta Kalesnikava’nın akıbeti ve nerede tutulduğuna ilişkin bilgisinin olmadığını açıklamasına rağmen, daha sonra Belarus Sınır Komitesi, Kalesnikava ile Koordinasyon Konseyi üyelerinden Anton Radniankou ve Ivan Krautsou’nun önceki gece Ukrayna sınırını geçmeye çalıştıklarını duyurdu.

Radniankou ve Krautsou’nun istekleri dışında Ukrayna sınırından geçirildikleri, Kalesnikava’nın ise Sınır Komitesi tarafından gözaltına alındığı anlaşıldı. Sınırda Belarus’tan çıkartılmamak için pasaportunu yırttığı bildirilen Kalesnikava’nın akibeti hala bilinmiyor. 

Uluslararası Af Örgütü de bir açıklamaya yayımlayarak, Belarus yetkililerini, muhalif liderin akıbetini ve nerede tutulduğunu derhal açıklamaya ve zaman kaybetmeksizin serbest bırakmaya çağırdı.

Son haftalarda Belarus’un dört bir yanında yüzlerce kişi, sivil giyimli kolluk görevlileri tarafından benzer şekilde gözaltına alındı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.