ManşetTürkiye

Beklenen kabine değişikliği gerçekleşti

0

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın bazı bakanlıklara yaptığı atamalara ilişkin kararlar Resmi Gazete’de yayınlandı.

Gece yarısı yayınlanan kararla birlikte eşinin şirketiyle dezenfektan alımı yaptığı iddialarıyla tepki toplayan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan yerine de Mehmet Muş getirildi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, çıkan haberler sebebiyle eski Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ı istifaya davet etmişti.

Bakanlık yeniden ikiye bölündü

Zehra Zümrüt Selçuk‘un bakan olduğu Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı da ikiye ayrıldı.  Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı görevine Derya Yanık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na Vedat Bilgin atandı.

Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanlığı 2011’de kapatılmış, yerine Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı kurulmuştu. Kadın örgütleri o tarihten itibaren Aile Bakanlığı’nın yerine Kadın Bakanlığı kurulması için kampanyalar düzenlemişti.

Sncak bu talebin kabul edilmesi yerine 9 Temmuz 2018’de Resmi Gazete’de yayımlanan kararla Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı birleştirilmişti.

Derya Yanık kimdir?

AA’nın paylaştığı bilgilere göre Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, 1972’de Osmaniye‘nin Kadirli ilçesinde doğdu. İlköğrenimini Kadirli’de, orta ve lise öğrenimini Adana Anadolu Lisesi‘nde tamamlayan Yanık, 1995’te İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu ve Aralık 1996’da İstanbul Barosu’nda avukatlık stajını tamamladı.

Serbest avukat olarak çalışmaya başlayan ve aynı zamanda AKP İstanbul Kurucu İl Yönetim Kurulu üyesi olan Derya Yanık, 2004-2014 yılları arasında 5 ve 6. dönem İstanbul Büyükşehir Belediye Meclis üyeliği yaptı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Hukuk Komisyonu Başkanlığı ve AKP Grup Sözcülüğü görevlerinde de bulunan Derya Yanık, AKP 7. Olağan Büyük Kongresi’nde Merkez Karar ve Yönetim Kurulu Üyeliğine seçilmişti.

Vedat Bilgin kimdir?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 22 Eylül 1954’te Bayburt‘ta doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Bayburt’ta tamamlayan Bilgin, Hacettepe Üniversitesi Sosyal ve İdari Bilimler Fakültesini bitirdi.

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde “Şehirleşme ve Sanayileşme İlişkileri” konusunda yüksek lisans çalışmasını, “Türkiye’de Sanayileşme Politikaları ve Demokratikleşme Süreci” adlı çalışmasıyla da İktisat Sosyolojisi alanında doktorasını tamamlayan Bilgin, York Üniversitesi’nde misafir öğretim üyesi olarak bulundu. Michigan Üniversitesi’nde “Orta Doğu Toplumlarında Modernleşme Sorunları” konulu uluslararası çalışmada yer aldı.

Vedat Bilgin, Gazi Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi’nde Öğretim Üyeliği, TCDD Genel Müdürlüğü ve Yönetim Kurulu Başkanlığı, Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölüm Başkanlığı ve Başbakan Başdanışmanlığı görevlerinde de bulundu.

26. Dönem AKP Ankara Milletvekili olan Bilgin, son olarak Cumhurbaşkanı Başdanışmanlığı ve Sosyal Politikalar Kurulu Başkanvekilliği görevini yürütüyordu. Çok iyi düzeyde İngilizce bilen Vedat Bilgin, evli ve iki çocuk babası.

Mehmet Muş kimdir?

Dr. Mehmet Muş 1 Mayıs 1982’de Trabzon Sürmene’de doğdu. İlk ve ortaöğrenimini İstanbul’da tamamlayan Muş, Doğu Akdeniz Üniversitesi İşletme ve Ekonomi Fakültesi İşletme Bölümü’nden mezun oldu. Daha sonra Washington State University School of Economic Sciences’de Ekonomi alanında yüksek lisans yapan Muş, doktora öğrenimini Marmara Üniversitesi İktisat Tarihi Anabilim Dalı’nda tamamladı.

Mehmet Muş, özel sektörde Bütçe Planlama Uzmanı olarak çalıştı. AKP İstanbul Gençlik Kolları teşkilatında aktif görevler üstlenen ve çalışmalar yürüten Muş, sırasıyla, AKP İstanbul Gençlik Kolları İl Yönetim Kurulu Üyeliği, Ekonomi İşleri Başkanlığı ve Teşkilat Başkanlığı görevlerini icra etti.

Muş, 2011 yılında 24. Dönem AK Parti İstanbul Milletvekili oldu, 25, 26. ve 27. dönemlerde de İstanbul Milletvekilliği görevini sürdürdü. TBMM’de Dışişleri Komisyonu, Plan ve Bütçe Komisyonu, AB Uyum Komisyonu üyelikleri yapan Muş, NATO Parlamenter Asamblesi (NATOPA) Türk Grubu Üyeliği’nin yanı sıra AKP Genel Merkezi’nde Halkla İlişkiler Başkan Yardımcılığı görevlerini üstlendi.

2014 yılında AKP MYK üyeliğine seçilerek AKP Genel Başkan Yardımcılığı ve Ekonomi İşleri Başkanlığı görevinde bulunan Muş, AKP 2. Olağanüstü Kongresinde tekrar MKYK üyeliğine seçildi.

Muş, AK Parti Grup Başkanvekilliği, MYK üyeliği yaptı ve İstanbul Milletvekilliği görevini yürütüyordu. İngilizce bilen Muş, evli ve bir çocuk babası.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.