Koronavirüs SalgınıManşetSağlık

Bebeğe koronavirüs aşısı yapıldığı iddiasıyla ilgili soruşturma başlatıldı

0

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zafer Kurugöl‘ün bazı sağlık ocaklarında bebeklere yanlışlıkla koronavirüs aşısı yapıldığını ileri sürmesi üzerine, İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı sorumlu kişiler hakkında taksirle yaralamaya sebebiyet verme suçundan soruşturma başlattı.

Ayrıca, bebeklerine Hepatit-B aşısı yerine koronavirüs aşısı yapıldığını öne süren ailenin de suç duyurusunda bulunduğu öğrenildi.

‘Bazen aşı karıştırılabiliyor’

Prof. Dr. Zafer Kurugöl, bazen başka aşılarla karıştırılarak küçük çocuklara koronavirüs aşısı yapıldığını söylemiş ve şu açıklamalarda bulunmuştu:

Zaman zaman yanlışlıkla bazı durumlar oluyor. Mesela başka bir aşıyla, hepatit b aşısıyla, kızamık aşıyla karıştırabiliyorlar sağlık ocaklarında. Küçük çocuklara Covid aşısı yapıldığı oluyor. Biz böyle vakalarla karşılaştık. Sizi temin ederim hiçbir yan etki olmadı bu kişilerde. Ve son derece iyi antikor oldu. 6 aylık bebekte, 1 aylık bebekte bile çok iyi şeyler oldu. Bunları da yayınlayacağız yakın zaman içinde çok ünlü bir tıp dergisinde… Küçük bebeklerde yüksek doz verseniz bile yan etkisi açısından bir sıkıntı olmuyor.”

‘Yanlış ifade ettim’

Fakat, bu olayın medyada geniş yer bulmasının ardından tekrar bir açıklama yapan Prof. Dr. Kurugöl, olayı yanlış ifade ettiğini ve sadece bir bebeğin başına böyle bir olay geldiğini kaydetti:

Yanlış ifade etmemden kaynaklandı, herkesten özür diliyorum. Tek bir bebeğe yapıldı. 3 ay önce İzmir’e yakın bir ilde oldu. Bugün olan bir olay değil. Temmuzda olan bir olay. Aile bir aşı merkezine gidiyor. Hem bebek aşıları, hem COVID-19 aşıları yapılan bir yer. Bir aylık bebeğe COVID-19 aşısı yapılıyor. Ama sağlık personeli hatayı hemen fark ediyor, kaçmıyor, gizlemiyor, bildiriyor. Bildirdiği için de sağlık müdürlüğü bu hastanın izlenmesi için bize gönderiyor. Bebeği bir hafta boyunca her gün izledik. Hiçbir şikayet olmadı ve tüm tahlilleri normal çıktı. Bugün de kontrol ettik. Sağlığında en ufak bir sorun yok. Sağlık müdürlüğü soruşturma başlattı gerekli adli işlemler yapılıyor. Enjektörleri hazırlıyorken karıştırmışlar, insan hata yapabilir.”

Ailenin avukatından açıklama

Bebeklerine Hepatit-B aşısı yerine koronavirüs aşısı yapıldığını öne süren ailenin avukatı Dilek Güzel tarafından konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

Sağlık Bakanlığı’nca hazırlanan ve aile hekimliği tarafından takibi yapılan yeni doğan aşı takvimine uygun olarak 30’uncu gün aşısı (Hepatit aşısı) yapılmak üzere mahalledeki Aile Hekimliği Birimi’ne götürülüyor, burada aşı uygulanıyor ve anne-bebek eve dönüyorlar.

Baba işe gidiyor, 2-3 saat kadar sonra, müvekkillerimin evine gelinerek bebeğe Hepatit aşısı yerine yanlışlıkla Biontech (Covid-19 aşısı) uygulandığı, bebeğin acil olarak hastaneye götürülmesi gerektiği söylenmiş ardından bebek Ege Üniversitesi Hastanesi Çocuk Acil Servisi’ne götürülmüş.”

Doktorların dünyada otuz günlük bir bebeğe ilk defa Biontech aşısının uygulandığını ve aşının etkilerini bilemediklerini söylediklerini ifade eden Güzel, bebeğin durumunun bir hafta boyunca takip edildiğini belirtti.

Avukat Güzel, müvekkillerinin aşılamayı önemli bulan ve kendileri de aşı yaptırmış kişiler olduğunu aktardı ve bu durumun aşı karşıtlığı propagandası amacıyla kullanılmasını kabul etmediklerini söyledi.

Aile hekimleri tepki gösterdi

Prof. Dr. Kurugöl’ün açıklamalarına aile hekimlerinden tepki geldi. Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) 2. Başkanı Dr. Hacı Yusuf Eryazğan, açıklamaların gerçeği yansıtmadığını belirtti ve aşılarda senelerdir barkod sisteminin kullanıldığını, dolayısıyla böyle bir ihtimalin söz konusu bile olamayacağını bildirdi.

İddianın aşı farkındalığı konusunda toplumu olumsuz yönde etkilediğini vurgulayan Eryazğan, iddianın asılsız olduğunu ve Prof. Dr. Zafer Kurugöl’den özür beklediklerini söyledi.

You may also like

Comments

Comments are closed.