TürkiyeKoronavirüs SalgınıManşet

Bayram’da kısıtlama yok, koronavirüs tablosu verileri değiştiriliyor

0

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, karantina sürecinden sonra ilk kez yüz yüze bir araya gelen Bilim Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, Kurban Bayramı‘nda koronavirüs salgını nedeniyle herhangi bir kısıtlama uygulanmayacağını söyledi. Bakan, “Kurban Bayramı hep birlikte vereceğimiz bir sınav. Hayatımızda el öpmediğimiz, sarılmadığımız ikinci bayram olarak yer alacak” dedi. 

Kısıtlama yerine ‘gönüllü kısıt’

Ramazan Bayramı’nda uygulanan kısıtlamalar sayesinde, bayramdan 10 gün sonraki günlük vaka sayısında yüzde 15 azalma olduğuna dikkat çeken Koca, aynı tarihlerde entübasyona giren günlük hasta sayısında yüzde 21, yoğun bakımda yüzde 19, hastaneye yatırılan hasta sayısında yüzde 8 düşüş gerçekleştiğini, vefatlarda azalma görüldüğünü söyledi. Koca, “Önceki bayramda elde ettiğimiz sonucu gönüllü kısıtlarla hedefleyelim. İşi ciddiye alalım ki bayram sonrası gözümüz vaka tablosunda olmasın.”dedi.  

Yoğun bakım verisi kalktı, ‘ağır hasta’ geldi

Sağlık Bakanı, hastalarda kritik eşik olan zatürre oranının da bundan böyle düzenli olarak paylaşılacağını; yoğun bakım ve entübe vaka sayılarının yerine de  “ağır hasta” olarak tanımlanacak kişilerin sayılarını paylaşacaklarını kaydetti: “Bilim Kurulumuz günlük koronavirüs tablosunda bazı veri açıklamaları için başlık ve adlandırma değişikliğine gitme konusunu ele almıştır. Uluslararası karşılaştırmalarda kolaylık sağlanması amacı taşımaktadır. Entübe edilmiş veya henüz entübe edilmemiş de olsa kan oksijen düzeyi belli düzeyin altına düşen hastaları ağır hastalar olarak duyurmayı devam edeceğiz. Zattürre oranlarını da sizlerle paylaşacağız.”.

Bakan Koca, bayram namazı ve bayramlaşmalar için şu tavsiyelerde bulundu:

  • Abdest, evde alınmalıdır. Aksi takdirde sosyal mesafe ve maske kuralına uymak imkansız hale gelebilir.
  • Bayram ve Cuma namazına herkes kendi seccadesi ile gitmelidir. Secde sırasında halı veya seccadelere virüs bulaşması kolayca mümkündür.
  • Bu bayramda makbul olan yüz yüze ziyaret değildir, bayramlaşmalar telefon ile yapılmalıdır. El öpmeyi, el öptürmeyi gelecek bayramlara erteleyeceğiz.”

‘Birinci dalganın etkisi sürüyor’

Sağlık Bakanı riskin devam ettiğini belirterek, şunları söyledi: “Dünyanın beklediği ikinci dalga dönemine daha iyi geçiş yapmamız, bugünleri iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Risk devam ediyor. Birinci dalganın etkisi sürüyor. İstanbul, İzmir pikini tamamladı. Orta Anadolu ile Doğu ve Güneydoğu‘da bazı illerde pik yer yer yeni başladı.”

Toplum bağışıklığı binde 8 

Bakan Koca, açıklamasında TÜİK ile ortaklaşa yaptıkları araştırmanın sonuçlarını da paylaştı. Koronavirüse ilişkin toplum bağışıklığının binde 8 oranında gerçekleştirdiğini  olduğunu söyledi. Koca, semptom göstermeden dolaşımda olan vaka oranının da on binde 26 olarak verdi; “Bağışıklık oranımız çok düşük, toplum bağışıklığıyla bunun olmayacağını görüyoruz” dedi. 

Bazı hastanelerdeki doluluk, diğerleri almadığı için 

Bazı hastanelerdeki doluluk oranının, diğer hastaneler Covid-19’lu hastaları almadığı için arttığını öne süren Sağlık Bakanı şöyle konuştu: “Ankara‘da yoğun bakımda şu an doluluk oranlarımız yüzde 67. Standart yataklarımızın doluluk oranı ise yüzde 49. Solunum cihazlarının ise yüzde 25. Bahsedildiği gibi bir şey olmadığını söylemek istiyorum. Şehir hastanelerinde yoğun bakımlar yüzde 69, standart yatakların yüzde 32, solunum cihazlarının doluluk oranı yüzde 16. Bu anlamda bir sorun olmadığını, her gün açıkladığımız rakamlarla yoğun bakımdaki hasta sayılarımızın arttığını söylüyoruz. ”

2021’in ilk çeyreğinde aşı beklentisi

“Önümüzdeki ocak, şubat, mart gibi, yılın ilk çeyreğinde aşının geliştirilmesi mümkün olabilir” diyen Koca, “Çin ve Rusya ile aşıyla ilgili irtibat halindeyiz, bu konudaki gelişmeleri de iş birliğini de yakinen takip ediyoruz” şeklinde konuştu. 

Test kiti tartışması

Test kitlerinin doğru sonuç verme oranının düşük olduğu iddialarına ilişkin de konuşan Koca şunları söyledi:  “Test kitlerimizin doğru sonuç verme oranı yüzde 91,66’dır” dedi. Çin’den ithal edilen PCR test kitinin o dönemde 8,75 dolara alındığını söyleyen Koca, daha sonra yerli üretime geçildiğini ve kitlerin 9,8 TL’ye alındığını aktardı. Bakan, “Uluslararası firmaların Türkiye uzantıları üzerinden neler yapılmak istendiğini ben çok iyi biliyorum. Kit piyasasının arkasında nice dev ama cüce yapıların ve vatandaşların olduğunu biliyorum” 

ABD’li bir ilaç şirketinin ürettii ilacın daha yaygın kullanılması amacıyla rüşvetten söz edildiğini hatırlatan Koca, olayın soruşturulduğunu anlattı.

65 yaş üstüne kısıtlamalar kalkıyor

Sağlık Bakanı Koca,65 yaş üstüne uygulanan saat 20’den sonra sokağa çıkma kısıtlaması için “Bilim Kurulu’nun bayram sonrası erken dönemde bunları kaldırma noktasında yaklaşımı var.” dedi.

Okullar 31 Ağustos’da açılıyor, eğitimin nasıl olacağı belli değil

Koca, “Okulların açılma takvimini Milli Eğitim Bakanımız 31 Ağustos olarak açıkladı” diyerek ekledi: “Okullar bu takvimde eğitime başlamış olacak. Okullardaki eğitimin uzaktan, hibrit veya karma eğitim tarzında mı olacağı konusunda Bakanlık ile Bilim Kurulu’ndaki arkadaşlarımız çalışıyor.” 

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.