Bayer’e milyarlık tazminat cezası

Kaliforniya’da Monsanto Roundup tarım ilacı yüzünden kanser olduğunu iddia eden emekli çift davayı kazandı. Bayer 2 milyar dolar tazminat ödeyecek. Bu, aynı konuda açılan ve firmanın kaybettiği üçüncü dava. 11 bini sırada.

Alman ilaç ve kimya şirketi Bayer, Amerika Birleşik Devletlerin’de Monsanto Roundup tarım ilacı yüzünden kansere yakalandığını iddia eden emekli bir çiftin açtığı davayı kaybederek 2 milyar dolar tazminat ödemeye mahkum edildi.

Söz konusu ilaç Türkiye’de de satılıyor.

Mahkeme: Kanser riski uyarısı yapmadılar

Euronews’in haberine göre, ABD’nin Kaliforniya eyaletinde Oakland Federal Mahkemesi jürisi Alva ve Alberta Pilliod’ın, Bayer’in geçen yıl satın aldığı Monsanto’ya karşı açtığı davayı karara bağladı. Jüri, yıllardır bu ilacı kullanan emekli çiftin “lenf kanserine yakalanmasından” ve ilaçların kanser riski konusunda uyarıda bulunmaması nedeniyle şirketi sorumlu tuttu.

Mahkeme “Roundup isimli glifosat içeren zirai ilacın, kanser oluşumunu tetikleyen önemli bir unsur olması” nedeniyle Bayer şirketinin Alva ve Alberta Pilliod’a 55 milyon dolar tazminat, 2 milyar dolar da para cezası ödemesini kararlaştırdı.

Şirket,  ABD Çevre Koruma Ajansı’nın (EPA) nisan ayında glifosatın ‘kanserojen etkisinin olmadığını’ teyit ettiğini ileri sürerek karara itiraz edeceğini duyurdu.

Daha önce iki kez mahkum edilmişti

Dava ABD’de Roundup ilacına karşı daha önce açılan yaklaşık 11 bin dava arasında karara bağlanan üçüncüsü oldu. Geçtiğimiz mart ayında, San Francisco Federal Mahkemesi jürisi ABD’de yine lenf kanserine yakalanan Edwin Hardeman’ın açtığı davada Bayer’i 80 milyon dolar para cezası ve tazminat ödemeye mahkum etmişti. Geçen yıl da yine Kaliforniya eyaletinde bir mahkeme, kansere yakalanması sonucu şirkete dava açan 46 yaşındaki Dewayne Johnson’a 289 milyon dolar tazminat ödenmesine karar vermiş; Bayer’in itirazı üzerine temyiz aşamasında tazminat miktarı 78 milyon dolara indirilmişti.

WHO ve aktivistler: Glifosat yasaklanmalı

Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) uzmanlaşmış kanser kuruluşu olan Uluslararası Kanser Araştırmaları Kurumu, glifosatın insanlarda muhtemelen kansere yol açabileceği görüşünde. Ancak Amerikan Çevre Koruma Ajansı (EPA), dikkatli kullanıldığında glifosatın güvenli olduğunu savunuyor. Dünyada birçok çevre örgütü de ilacın acilen yasaklanmasını talep ediyor.

Bayer, geçen yıl ABD’li tarım şirketi Monsanto’yu 63 milyar dolara satın almasıyla gündeme gelmişti. Bayer’in hisseleri bu ay yüzde 14’den fazla değer kaybetti.

Şirket, geçen yılın sonunda yeniden yapılanma çerçevesinde yaklaşık 12 bin kişiyi işten çıkartacağını ve hayvan sağlığı bölümünü satacağını duyurmuştu.

Glifosat ve antibiyotikler arasındaki etkileşim için tıklayın

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sinop Boyabat Bakır Maden Sahası ihalesi ‘adresine’ teslim edildi

Sinop Boyabat'taki devasa bakır maden sahası ihalesi, Cengiz Holding'e ait Eti Bakır A.Ş.'ye verildi. İhale, sadece bu şirketin karşılayabildiği 'izabe şartıyla' yapılmıştı.

Maraş için ortak talep: Yeni santrale değil, adil dönüşüme ihtiyaç var

Afşin Elbistan Termik Santrali’ne eklenmesi planlanan 2 üniteye karşı çıkan belediye başkanları ve sivil toplum temsilcileri kömürün tek tercih olmadığını vurguladı.

Kaş’ta Likya Yolu üzerinde, orman içine tesis ihalesine isyan: Akıl tutulması

Kaş'ta Likya Yolu güzergahı ve Phellos Antik kenti yakınına 'orman parkı' adı altında turistik tesis için ihale açıldı. Halk ayakta: Mangal yasak, tesis serbest.

Batı Karadeniz ‘vahşi madenciliğe’ direniyor: Zulüm varsa direniş de var

Zonguldak'ın Alaplı, Devrek, Akçakoca ilçelerinde onlarca köyü etkileyecek altın madeni ruhsatına karşı bölge halkı direnişini sürdürürken, dava açmaya da hazırlanıyor.

AB için ‘küresel net sıfır’ yarışında Çin ve ABD hakimiyeti uyarısı

Uzmanlar, AB ülkeleri 2023'te net sıfır yatırımlarını artırsa da Çin ve ABD rekabetine yenilmemesi için Temiz Sanayi Anlaşması'nın önemine vurgu yapıyor.

EN ÇOK OKUNANLAR