Kültür-Sanat

“Bayan” olmaya isyan eden şarkılar

0
Irmak ve ekibi Batur Ertem, Onur Altunsaray, Mithat Allar ve Barış Yerli

Ankara’da genç bir kadın, cinsine dair kafasına takılanları dillendiriyor. Irmak’ın şarkılarında trans, lezbiyen, heteroseksüel kadınların ortak cümleleri var.

Irmak ve ekibi Batur Ertem, Onur Altunsaray, Mithat Allar ve Barış Yerli

Görüntüde ‘süperman’ tişörtüyle genç bir kadın. “Bir düş gördüm, içimde sen. İçinde ben. Neden bu yola girmişiz. Bir renk tuttum aklımdan. Meğersem renklerin içindeymişiz… Rahatsız oldular, biraz da kıskandılar. Nefret ettiler benden. Oysa ben, ben olduğum gün, kafamı kaldırıp bir baktım, her yerde ben varım…” diye sakince başlayıp, “Hanginizi çok üzdüm ya da hanginize çok sövdüm. Hanginizi her gün dövdüm ya da hanginizi ben öldürdüm…” dizeleriyle hızlanıyor. İkinci klibi ‘Ne yalan söyleyim’de daha kıpır kıpır. Favorim, klibi yolda olan bir diğeri; ‘O bir kadın’: “Yolum yol değilmiş, yollar uzak. Ahlaktan bahseden cümleler tuzak. Meydanlar sokaklar geceler yasak. Baba koca devlet kurşun sıkarak. Geliyorlar akın akın, geçmişi yıkın…”
Tam adı Irmak Ayoğlu, bir yandan Hacettepe Üniversitesi, Spor Bilimleri ve Teknolojisi Yüksekokulu Rekreasyon Bölümü’nde üçüncü senesinde… Bu akşam Ankara, Eski Yeni’de sahnede. Müziğine ‘Irmakça’ diyor: “Zıplatabilirim, ağlatabilirim, oynatabilirim.” Bu arada konser ücretsiz, meraklanana denemesi bedava…

Müzikle ne vakittir muhabbet içindesiniz?
Önceleri platonik bir sohbet içerisindeydim. Sadece dinlerdim… Ben de dillendikçe ilişkimiz büyüdü… Sahneye ilk yedi yaşında çıktım. Ağabeyimin müzik grubu vardı, evin salonunda çalışır, beni almazlardı. Babamdan gitar istedim. Dokuz yaşındaydım, ilk bestemi tek telle, topumuzu vermeyen teyzeye yapmıştım! Lisede bir bestemle Antalya 22. Liselerarası Pop Müzik Yarışması’na katıldık. Ben de söyledim. Birinci olduk. ‘Nebbas’ adlı bir gruba vokal oldum. Ankara’da Hiphouse ekibiyle müzik yaptık. Cenk (Erdoğan) ağabeyin yanına İstanbul’a gittim. İki kayıt yaptık; ‘O Bir Kadın’ ve ‘Ne Yalan Söyleyim’.

Konserde neler olacak?
Dinleyicim 10 şarkımı biliyor, en bilindik altısını çalacağız. 21.30’da sahnedeyiz. Çok eğleneceğimizin garantisini veririm!

‘O Bir Kadın’ ve ‘Ben Varım’, ‘kadın özgürlüğüne’ dair. Nedir hikayeleri?
Canan (Koca Arıtan) hocam, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinliği için ne yapabileceğimi sormuştu. ‘Onlar’ şarkımı hazırladık. Transseksüel kadınlara, işçi ve emekçilere dair de vurgusu var. Küçükken mahallede hırpalanan transseksüel kadını gördüğümde yazmıştım. ‘O Bir Kadın’ böyle çıktı.
Masalardaki sohbetlerden, kişisel ve örgütsel hikâyelerden, sloganlardan dinleye dinleye yazdım. Şarkıda heteroseksüel, biseksüel, lezbiyen ve transseksüel kadınların ortak cümleleri var. O kadın bendim, annemdi, arkadaşlarımdı, teyzelerimdi, anneannelerimdi, emekçiler, işçi kadınlar, sokaktakilerdi. Beraberce ‘Akın akın yürümek, akın akın bize karşı yürüyenlere…’ İsyanımdır bu şarkı; toplumun direttiği ‘bayan’ olmayacağız!
Ve ‘Ben Varım’ geldi… Transseksüellere bilinçli uygulanan darplar, cinayetler, tecavüzler! Lezbiyen, biseksüel kadınlar kız kardeşlerim. ‘Yeter be!’ dediğim an yazılmıştı. Başka azınlıklar için de söylemlerim olacak. ‘Ötekiler’ hepimiziz. Bunun ayrımı olamaz, ayrımcılığı yapılamaz.

Radikal

You may also like

Comments

Comments are closed.