Manşetİfade ÖzgürlüğüTürkiye

Batman Belediye Eş Başkanı için iddianame: Eş başkan oldu, ‘gürültülü’ eylem çağrısı yaptı

0

İçişleri Bakanlığı kararıyla gözaltına alındıktan sonra 23 Mart’ta yerine kayyım atanan ve 27 Temmuz’da tutuklanan Batman Belediyesi Eşbaşkanı Mehmet Demir hakkında başlatılan soruşturma tamamlandı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) düzenlemiş olduğu etkinliklere ve adaylığı sürecinde seçim çalışmalarına katılması, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) delegesi olduğu ve belediyeyi eşbaşkanlık modeliyle yönettiği iddiasıyla Demir hakkında “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istendi.

Türkiye’yi ‘zalim’ gösterdi

MA‘nın aktardığına göre, Demir’in  yerine kayyım atanması üzerine kendisine “geçmiş olsun” dileklerini paylaşan kişilerle yaptığı görüşmelerde “Bunun adı zulümdür. Zalimlere ölçü yoktur” demesi de suçlama konusu yapıldı ve Eş Başkan, Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve organlarını “zalim” olarak göstermekle suçlandı.

İddianamede Demir’in bir tape kaydında “Hali hazırda akşamları gürültü eylemi yapıyoruz. Dört bir tarafta, kime ulaşabilirsek mesaj gönderelim, öyle yapalım ki şehir sallansın. Biz bırakmayacağız, zalimler orda kalmasın” şeklindeki sözleri de “halkı gürültü eylemleri konusunda örgütlemeye çalışmak” suçlamasına konu edildi. 

Eşbaşkanlık mevzuata aykırı

İçişleri Bakanlığı’na bağlı mülkiye müfettişlerinin eşbaşkanlığa ilişkin hazırladığı Tevdi Raporu’na yer verilen iddianamede, Batman Belediyesi’nde 5393 sayılı Belediye Kanunu ve mevzuata aykırı olarak eşbaşkanlık uygulamasına yer verildiği belirtildi; “Bu durumun belediye başkanının yasal yetkilerinin tek başına kullanılamaz hale getirildiğini gösterdiği ve açıkça mevzuata aykırı olduğunun anlaşıldığı bildirilmiştir” denildi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.