EkolojiManşet

Batı Hint Okyanusu’ndaki tüm mercan resifleri çöküyor: Önümüzdeki 50 yıl kritik önemde

0
Yeni bir çalışmanın sonuçlarına göre, Batı Hint Okyanusu‘ndaki tüm mercan resifleri, küresel ısınma ve aşırı avlanma nedeniyle önümüzdeki 50 yıl içinde yüksek çökme riski altında.

Kuzey Seyşeller’deki ve tüm Doğu Afrika kıyılarındaki resifler ise ekolojiyi değiştiren ve mercanları boğabilecek farklı alglerin oluşumunu teşvik eden aşırı avlanma nedeniyle çökmeye karşı “savunmasız” olarak sınıflandırıldı .

Çalışmayı yöneten IUCN mercanlar grubunun başkanı David Obura, mercan resiflerindeki küresel düşüşün bir süredir tespit edilse de, belirli bölgelere yönelik değerlendirmelerin, hasarın nedenleri ve kapsamı hakkında daha fazla netlik sağladığını söyledi:

“En acil tehdit, iklim değişikliğinin bundan 50 yıl sonrasına kadar olan etkileridir. 50 yıl sonrasını tahmin ederken, sıcaklıklarda en fazla 1.5C yükselişi sağlayıp sağlayamayacağımız önümüzdeki 10 yılda ne yapacağımıza bağlı. Dolayısıyla  gerçekten endişelenmemiz gereken 10 yıllık bir dönem var.

Bir resifin çökmesi, resif sisteminin işlevsel olarak neslinin tükendiği anlamına gelir. Orada hala bazı türler bulabilirsin ama artık bir resif inşa edemeyecekler. Aldığımız tüm hizmetler – özellikle düşük gelirli haneler ve topluluklar için deniz seviyesinin yükselmesine karşı kıyı koruması, turizm, balıkçılık – risk altında. Doğu Afrika’da turizm sektörü çok büyük ve sağlıklı resiflere bağlı.”

1950’lerden bu yana, küresel ısınma, aşırı avlanma, kirlilik ve habitat tahribatı nedeniyle dünyanın mercan kayalığı örtüsü yarı yarıya azaldı. Küresel olarak yavru balıklar için hayati önem taşıyan ekosistemlerdeki düşüşün, iklimin ısınmaya devam etmesiyle devam etmesi bekleniyor.

Doğu Afrika‘da kıdemli bir bilim adamı ve çalışmanın ortak yazarı olan Mishal Gudka da veri topladıkları tüm resiflerdeki en büyük yırtıcı hayvanların aşırı avlanmasının yarattığı tehlikeye dikkat çekti:  “Bu sonuçlar, resif sistemlerinin sağlığını korumak ve bölgedeki çeyrek milyon insanın işini destekleyen sürdürülebilir balık stoklarını güvence altına almak için yerel balıkçılık yönetiminin iyileştirilmesi ihtiyacını vurgulamaktadır.”

Obura ise, çalışmalarının iklim ve biyolojik çeşitlilik krizinin birlikte değerlendirilmesinin aciliyetini bir kez daha vurguladığını belirterek, “Hem iklim değişikliği yüzünden mercanlara yönelik küresel tehditleri hem de aşırı avlanma gibi yerel tehditleri ele almak için kararlı adımlar atmamız gerekiyor” dedi.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.