Dünyaİklim KriziManşet

Batı Avrupa’da sel felaketi: Merkel iklim kriziyle mücadeleye dikkat çekti

0

Geçen haftadan beri devam eden şiddetli yağış nedeniyle Almanya’da 156 kişinin hayatını kaybettiği duyuruldu. Belçika‘da ise sel sebebiyle hayatını kaybedenlerin sayısının 27’ye ulaştığı kaydedildi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, yaşanan felaketle ilgili “İklim krizine karşı mücadelede daha hızlı olmalıyız” ifadelerini kullandı.

Dört itfaiyeci hayatını kaybetti

Almanya’nın Rheinland-Pfalz eyaletinde sel felaketi nedeniyle 110 kişinin hayatını kaybettiği, Kuzey-Ren Vestfalya eyaletinde ise can kaybının 45 olduğu kaydedildi. Eyalette sel felaketinde ölenlerden dördünün itfaiyeci olduğu ifade edildi.

Yaşamını kaybedenlerin sayısının daha da artabileceği ifade edilen açıklamada, 670 kişinin de yaralandığı bilgisi paylaşıldı.

‘Acil durum’ ilan edildi

Şiddetli yağışlar ülkenin güneyinde ve doğusunda da etkili oldu. Yağış sebebiyle seller ve su baskınları meydana geldi.

Bavyera eyaletinin Berchtesgadener Land bölgesinde sel ve toprak kayması sebebiyle “acil durum” ilan edildi. Bölgede en az bir kişinin hayatını kaybettiği belirtildi.

Scheffau beldesine ise ulaşılamadığı belirtilirken, bölgedeki 65 kişinin evlerinden tahliye edildiği açıklandı.

Merkel’den açıklama

Afet bölgesi Ahrweiler’i ziyaret eden Almanya Başbakanı Angela Merkel, Federal Hükümet’in sel bölgelerine acil olarak mali yardım yapacağını duyurdu.

“İklim krizine karşı mücadelede daha hızlı olmalıyız” diyen Merkel, iklim krizinin sonuçlarına uyumun sadece Afrika’da değil, Almanya’da da bir konu olduğunu belirtti ve buna daha fazla dikkat harcanması gerektiğine işaret etti.

Ayrıca, Merkel “Almanya güçlü bir ülke. Doğanın şiddetine karşı koyacağız” ifadelerini kullandı.

Belçika’da son durum

Belçika Ulusal Kriz Merkezi tarafından yapılan açıklamada, sel felaketi nedeniyle 27 kişinin hayatını kaybettiği bilgisi paylaşıldı. Ülkede 20 Temmuz’da bir günlük milli yas ilan edildi.

Ülkede sel ve su baskınları sebebiyle cadde ve sokaklar sular altında kalırken, birçok ev de çöktü.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.