TürkiyeKadınManşetMedya-İnternet

Başak Demirtaş’a cinsiyetçi saldırıyla ilgili iki kişi gözaltına alındı

0

Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı, Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş‘ın eşi Başak Demirtaş’a yönelik cinsiyetçi paylaşımla ilgili iki gözaltı kararı verdi.

Başsavcılık, Pazar günü yaptığı açıklamada önce Twitter’da ‘Vedat Muti7‘ isimli kullanıcı hesabı üzerinden cinsiyetçi saldırıyı yapan V. Y.’nin daha sonra da zanlının üvey amcası V.M.’nin yakalandığını duyurdu.

Açıklamada “Söz konusu paylaşımlarda bulunan ve kimliği tespit edilen şahıs hakkında gözaltı kararı verilmiş olup, soruşturma aşamaları hassasiyetle takip edilmektedir” denildi.

#BaşakDemirtaşSeninleyiz

Olayın ardından Başak Demirtaş bir teşekkür mesajı yayınlayarak “Sosyal medyada dayanışma paylaşımı yapan, dünyanın her yerinden beni arayan, mesaj gönderen herkese çok teşekkür ediyorum” dedi. 

Söz konusu paylaşımın duyulmasının ardından büyük bir tepki doğmuş Twitter’da #BaşakDemirtaşSeninleyiz etiketi açılmıştı. Cinsiyetçi saldırıya ilişkin pek çok siyasi olayı kınayan açıklamalar yapmıştı.

Canan Kaftancıoğlu’na da cinsiyetçi saldırı

Canan Kaftancıoğlu da Demirtaş’a destek mesajında sosyal medya hesabından “Kadın dayanışması adına özellikle AKP’li kadınları Başak Demirtaş’a destek vermeye, savcıları ve hakimleri de görevlerini yapmaya davet ediyorum… Troll diyoruz ciddiye almıyoruz diyoruz ama bu kadar da bayağılaşmasanız keşke” ifadelerini kullandı.

Söz konusu paylaşımın altına Büro Memur-Sen İstanbul Maliye Şubesi Başkan Yardımcısı Ahmet Yağcı “Canan ben senden daha azgınını görmedim” şeklide yorum yaptı.

İki hesapta da yeşil nokta

İki hesapta da AKP Tanıtım ve Medya Başkanı Mahir Ünal’ın duyurusunu yaptığı ‘Etik kurallara uyuyorum” anlamına gelen ‘Yeşil nokta’ sembolünü kullanıldığı görüldü.

CHP İstanbul Hukuk Komisyonu ise “Vedat Muti isimli kendini bilmez şahsın, Başak Demirtaş’la birlikte İl Başkanımız Dr. Canan Kaftancıoğlu ile ilgili cinsiyetçi küfürlü paylaşımları nedeniyle de savcılığa suç duyusunda bulunduğumuz gibi Ahmet Yağcı hakkında da suç duyusunda bulunduk” dedi.

HDP’li kadınlar: Kaynağı kadın düşmanı politikalar

HDP Kadın Meclisi konuyla ilgili yazılı bir açıklama gerçekleştirdi. Açıklamada “Bu saldırı, AKP iktidarının yürüttüğü kadın düşmanı politikalarından kaynağını alıyor. Sevgili Başak Demirtaş’a yönelik gerçekleştirilen saldırıdaki zihniyeti tanıyoruz. Bu zihniyet ve dil, yozlaşmış, çürümüş çete dilidir” denildi.

Benzer saldırıların daha önce kadın mücadelesi yürüten kadınlar başta olmak üzere Figen Yüksekdağ, Sebahat Tuncel, Gültan Kışanak gibi kadın siyasetçilere de yapıldığı belirtilen açıklamada “Bizler biliyoruz ki politik öznelere saldırı, ülkenin temel politikası haline getirildi” ifadeleri kullanıldı.

Altun: Mağdur pozisyonuna itiyor

Konuyla ilgili pek çok siyasi ve kurum destek mesajı açıklarken AKP ve Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan kimi paylaşımalarda bunun bir provokasyon olduğu belirtildi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun Twitter hesabından yaptığı açıklamada “Terör örgütlerine sırtını dayayanları mağdur pozisyona iten bu ahlaksızların kimler oldukları ve neye hizmet ettikleri milletimizin malumudur” dedi.

Gül: Provokasyon

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül de sosyal medya hesabından, “Başak Demirtaş’a yönelik  çirkin paylaşımı kınıyor, bu ahlaksız ve tahkir edici eylemi en ağır şekilde lanetliyorum. Bir insanın onuru, iffet ve haysiyeti her şeyin üzerindedir. Hukuk, bu terbiyesiz ve provokatif sözlere karşı gereğini yapacaktır” açıklamasında bulundu. 

Bostancı: Siyasi eleştiriye evet, ahlaksızlığa hayır

AKP Grup Başkanı Naci Bostancı yaptığı paylaşımda “Siyasi eleştiriye evet fakat ahlaksızlığa hayır. Başak Demirtaş hakkında utanç verici paylaşımlar yapan kişi muhakkak hukuka hesap verecektir” ifadelerini kullandı.

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.