TürkiyeManşet

Bartholomeos Ayasofya’nın evrensel karakterinin korunmasını istedi

0

Ayasofya‘nın statüsüyle ilgili mahkeme kararının açıklanmasına günler kalmışken, Fener Rum Patriği Bartholomeos‘tan Ayasofya Müzesi’nin camiiye çevrilmesiyle ilgili açıklamalar geldi.

Yunan gazetesi Kathimeri’nin aktardığına göre, bu sabah İstanbul’daki bir kilisede konuşma yapan Patrik Bartholomeos, Ayasofya Müzesi’nin camiye dönüştürülmesinin dünya çapındaki milyonlarca Hıristiyan’ın İslam’a sırt çevirmesine yol açacağını söyleyerek, “Aklıselimin üstün gelmesini umuyoruz” dedi. 

Bartholomeos, Türkiye halkına da Ayasofya’nın bir anıt olarak evrensel karakterini savunma çağrısında bulundu. Patrik, yaklaşık 1500 yıllık geçmişiyle UNESCO Dünya Kültür Mirası’nda yer alan, dünya mimarlık ve kültür tarihinin en önemli anıtlarından biri olan Ayasofya’nın müze olarak “dünya çapında insanları ve kültürleri bir araya getirdiğine” dikkat çekti.

2 Temmuz’da açıklanacak

Ayasofya’nın yeniden ibadete açılması için açılan davada kararın 2 Temmuz’da verilmesi bekleniyor. 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla müze yapılan Ayasofya ile ilgili olarak Sürekli Vakıflar Tarihi Eserlere ve Çevreye Hizmet Derneği Danıştay’a başvurmuştu.

Danıştay’ın 1934 tarihli kararda hukuka aykırılık tespit etmesi halinde Ayasofya’nın camiye çevrilmesinin önü açılmış olacak.

 

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.