DünyaManşet

Barajsız bir Patagonya mümkün!

0

Patagonya coğrafyası ve kültüründe önemli bir yeri olan Baker ve Pascua nehirleri üzerinde planlanan beş barajlık mega proje iptal edildi. Dört yıllık mücadeleleri sonucunda zafere ulaşan doğa savunucuları kararı kutluyor.

pata

Şili’nin en yüksek idari organı olan Bakanlar Komitesi, Baker ve Pascua nehirleri üzerinde planlanan, ihtilaflara neden olan beş barajlık mega proje HidroAysén için verilmiş izinleri oy birliğiyle iptal etti. Benzeri pek görülmemiş devrim niteliğindeki bu karar, projenin 2011 yılında onaylanmasına temel oluşturan etki değerlendirmesinin yetersiz olduğuna hükmediyor ve projeyi iptal ediyor.

International Rivers’da yayımlanan ve Ali K. Saysel çevirisiyle Türkçeleştirilen habere göre Çevre, Sağlık, Ekonomi, Enerji-Madencilik, Tarım ve Turizm bakanlarının oluşturduğu bu komite, Patagonya Savunma Konseyi ve yerel yurttaşların projenin 2011 yılında onaylanan Çevresel Etki Değerlendirmesi raporuna karşı yaptığı otuz beş başvuruyu inceledi. Sürekli geciken toplanlantılar ve kararlarla üç yıldan uzun süren ve en nihayetinde yeni yönetime devredilen bu süreç sonunda alınan karar, HidroAysén’le ilgili teknik kusurları, usül hatalarını ve ayrıca projenin yapılması halinde Şili’nin en güzide bölgelerinden birinde ortaya çıkacak önemli etkileri tescil etmiş oldu.

Dört yıllık mücadele

El değmemiş Baker ve Pascua nehirlerini, Patagonya kültürünü ve topluluklarını korumak üzere başlayan taban hareketi uluslararası bir kampanyaya dönüşmüş ve ulusal bir çevre hareketini ateşlemişti. Son dört yıl boyunca Şilililer sokaklara dökülerek HidroAysén’in durdurulmasını talep etmişlerdi. Bu çağrı dünyanın çeşitli yerlerinde da yankılanmıştı. Bugünkü zafer, Patagonya için yeni parlak bir geleceğin yollarını döşeyen, Şili için gerçek bir sürdürülebilir enerji geleceği umutlarını yeşerten bu kalabalıklara ait.

pata 2

Patagonya nehirleri için verilen mücadele dört yıldır sürüyor

Patagonya Savunma Konseyi idari sekreteri Patricio Rodrigo kararla ilgil olarak: “Hükümetin HidroAysén projesinin reddiyle ilgili kesin kararı Şili çevre hareketinin en büyük zaferi olmasının ötesinde, güçlü bir toplumun taleplerini duyurması ve kendi çevresini etkileyen kararlara katılması bakımından da bir dönüm noktasıdır” dedi.

Devlet Başkanı Bachelet, seçim kampanyasında baraj projesinin durdurulacağı sözü vermişti.

Kulak verecek olursanız, HidroAysén’e veda partisi için Santiago’daki Plaza Italia’da bir araya gelen yüzlerce insanın sesini duyabilirsiniz. Kutlamalara siz de Facebook ve Twitter üzerinden #chaohidroaysen ve #patagoniasinrepresas hashtagiyle mesaj göndererek katılabilirsiniz.

 

 

 

 

(International Rivers/ bgst.org)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.