Hafta SonuManşet

Bankacılıktan mandala ile serbest nakışa: Manaraya – Gamze Diplen

0
Kafasında minicik çiçekleriyle el nakışı panda kolye

Üniversite bitti, artık para kazanmam gerekiyordu ve bir banka bana iş teklifinde bulunmuştu.

Sanırım herkes için tanıdık bir senaryo.

Ve kendime dünyanın en büyük yalanını söyleyerek “önce bir gireyim, sonra çıkarım” diyerek işi kabul ettim. 3,5 sene bankada çalıştım. Hiçbir bir zaman büyük konuşmamaya çalışırım. Elbette asla bankada çalışmayı düşünmüyordum ama işletme mezunu biri olarak banka çalışanı olma şansımın yüksek olduğunu düşünerek “asla bankada çalışmam” demedim. Hep bunun “Z” planım olduğundan bahsettim.(!) Ama kendi ellerimle kendimi bankanın kollarına bırakmıştım.

Buğday, Viktor Ananias, “Yaşam Dönüşümdür”

El Nakışı Mandala Kolye Serisi

El Nakışı Mandala Kolye Serisi

Şimdi düşününce, banka deneyimimin neyi istediğimi bulmamda çok büyük bir rolü olduğunu anlıyorum.

Ben sadece “sade bir hayat” istiyordum.

Sonra Buğday Derneği ve Victor Ananias’ın “Yaşam Dönüşümdür” adlı güzel kitabı ile tanıştım. Benim için inanılmaz önemli bir dönüm noktası oldu bu. Sade bir hayat isteğimi keşfetmiştim ama bunu nasıl yapacağımı bilmiyordum.

Önce kurumsal hayatım boyunca kendimi iyi hissettirmek için ne kadar çok harcama yaptığımı farkettim. Gittiğim restoranlar, aldığım kıyafetler, ıvır zıvırlar.. Aslında bunların hiçbirine ihtiyacım yoktu. Ve aslında beni mutlu da etmiyorlardı. Kendimi kendim yapan şeyin ellerimle üretmek olduğunu bu son bir yıl içerisinde öğrendim. Herkes aslında kendine neyin iyi geleceğini az çok biliyor. Ama ben yine de bunun ilk akla gelen şey olmadığını düşünüyorum. Kendimizi tanımak için o kadar zaman ayırmamışız ki. İlk akla gelen, kaçmak için üretilen bahaneler olabiliyor. Ama kendini keşfe çıktığında daha neler yapabileceğini öğrenmek omuzlarından hem büyük bir yükü kaldırıyor hem de inanılmaz bir zevk veriyor.

El Nakışı Mandala Kolye Serisi

El Nakışı Mandala Kolye Serisi

Kurumsal çalışma hayatım boyunca biraz para biriktirebilmiştim. Kararımı verdim. İstifa ettim. En kötü, “dibe batarsam gelir yine çalışırım” diyordum kendime. Çalışmak kelimesi belki yanlış olur. Çünkü şimdi daha çok çalışıyorum. Ve çalıştığım her dakika eziyete değil beni geliştiren bir sürece dönüşüyor. Bunun için minnettarım.

Herkes farklıdır. Herkes farklı biçimlerde mutlu olduğuna inanabilir. Huzur farklı biçimlerde gelebilir. Bunu, sürecin içine girmeden yani hayal ederek ya da geleceği kurgulayarak deneyimleyemeyiz. Hiç korkmadan kafa üstü suya atlamak gerekiyor. Her şeyin hazır olduğuna inandığımda işimden istifa etmek istiyordum. Hiçbir zaman her şeyin hazır olduğu o vakit gelmedi. Ve ben “an”ı kaçırarak yaşamaya devam ediyordum. En güzel niyetlerimle işimden istifa ettiğimde, yapmak istediklerimin hiçbirini yapamadım. Ama bu bir hayal kırıklığı öyküsü değil. Bu bir sene, gerçekten yapmak istediğim şeyin “gerçekten” yapmak istediğim şey olmadığını farkedip kendimi keşfe çıkarttığım yol oldu. Bu dönem içerisinde parasız kaldım, istediğim konserlere gidemedim, o çok beğendiğim elbiseyi alamadım ama neler yapabileceğimi keşfettim. Bu yolda başarılı olurum ya da olmam. Ama artık ne istediğimi bilen bir kadın oldum. Sağlığıma kavuştum. Ve işte bu paha biçilemez.

59

Ellerimle neler yapabileceğimi anlamama neden olan olay ise, Duygu Bircan’nın amigurumi workshopuna katılmam ile oldu. Küçükken nefret ettiğim ve asla sabredemediğim tığ işi bir anda tutkum oldu. Amigurumi, tığ ile örülen tatlı oyuncaklara verilen isim.

Keçe İğneleme, Örgü, Nakış ve Mandala

Hala örmeye devam ediyorum ama el sanatları çok geniş bir yelpazeydi ve ben sürekli yeni malzemeler ve teknikler öğrenmeye devam ediyordum. Keçe iğneleme tekniği ile yumuşak heykeller, örgü ile oyuncaklar, polimer kil ile takılar yapmaya başlamıştım. Sürekli daldan dala konup bir türlü tek bir alana yoğunlaşamıyordum. Bu beni biraz rahatsız etmeye başlamıştı. Çünkü vakit kaybediyordum ve artık para kazanmam gerekiyordu. Ama sonra anladım ki, bu dönem benim küçük güzel sanatlar okulum oldu. Ve, evet youtube videoları da hocalarım! Bunca sene kendimi keşfetmek için ayırmamış olduğum zamanı kendime tanıma şansını yakalamıştım.

Kafasında minicik çiçekleriyle el nakışı panda kolye

Kafasında minicik çiçekleriyle el nakışı panda kolye

Sonra nakışla tanıştım. Ben, kendi yaptığım işleri serbest nakış olarak adlandırıyorum. Çünkü yapılan işte kendimi özgür hissediyorum ve hiçbir kurala uymak zorunda değilim. İçinizde nakışla ilgilenenler olabilir. Tabii ki belli teknikler var ve bunları kullanıyorum. Ama işin en zevkli tarafı bu tekniklere bağlı kalmak zorunda olmayıp farklı malzeme ve tekniklerle birleştirme şansımın olması. Aynı zamanda bu aralar çok moda olan mandala ile ilgilenmeye başladım. Tüm gün boyunca hiç yerimden kalkmadan mandala çizdiğim günler oldu. Aynı çekirdek gibi.. Bırakamıyordum.

Mandala ve nakış. Bu iki güzel şeyi birleştirmek istedim. Ve ortaya mandala serisi nakış kolyelerim çıktı. Fazlaca zaman ve emek gerektiren bu kolyeler bazen yarım günümü alabiliyor. Çünkü nakış bittikten sonra ortaya çıkan deseni, kolye haline getirebilmek için çok nazik hareket etmek gerekiyor.

Özel bir nakış tekniği ile kadife görünümü elde edilen el nakışı kolyeler

Özel bir nakış tekniği ile kadife görünümü elde edilen el nakışı kolyeler

Diğer keşiflerimden biri de kadife görünümü vermemi sağlayan özel bir nakış tekniği. Çok emek gerektiriyor ama verilen emek sonucunda ortaya çıkan sonuç itibari ile karşılığını alıyorum.

Bunun dışında oyuncaklar ve yastıklar da tasarlayıp dikmeye başladım. Nakış bir çok alana uygulanabilecek bir teknik. Film sahnelerini, müzisyenleri, unutulmaz karakterleri nakış ile aynı resim yaparmış gibi kumaşa nakşedip yastık haline getiriyorum.

Manaraya

Arkadaşlarımın doğum günlerinde de diktiğim oyuncak hayvanların tişörtlerine onlar için anlamlı sözler ya da önemli bir objeyi nakış ile işliyorum ve hediyem hazır! Sanırım bundan sonra hediye vermek için bir şey satın almayacağım !

Cesaret edip işimden ayrıldığım için, herhangi bir şeyin tam olmasını beklemeden hareket ettiğim ve yapmak istediğim şeyleri ne pahasına olursa olsun hayata geçirmek için almış olduğum risklerin hiç birinden pişman değilim.

56

Şimdi çok daha sade, emek vererek ve yaptığım işten tatmin sağlayarak, daha çok çalışarak ve daha çok çalışıyor olmaktan şikayetçi olmayarak, yeryüzünden, doğadan, canlılardan ilham alarak manaraya ismiyle yoluma devam ediyorum.

Hayatıma yön veren ve kendimi keşfetmeme vesile olan herkese ve her şeye minnettarım. Beni motivasyon eden en önemli şey ise; bekleme, hemen şimdi! Çünkü hayatını değiştirmek için beklediğin o an çoktan geldi. O “an”ı yaşıyoruz.

Instagram: www.instagram.com/manarayahandmade
Facebook: www.facebook.com/manarayahandmade
Pinterest: www.pinterest.com/manaraya

50-Gamze-Diplen-2

 

 

Gamze Diplen

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.