ManşetEkoloji

Balıkçı ağından kurtarılan kaplumbağa 13 gram plastik dışkıladı

0
Fotoğraf: Mundo Marino Vakfı

*IFL Science’da Tom Hale tarafından yazılan makale Yeşil Gazete tarafından çevrilmiştir.

Son birkaç yıl içinde bir soda şişesinin içerisinde yaşamıyorsanız, plastik kirliliğinin gezegenimizin okyanuslarında endişe verici bir bela haline geldiğinin şüphesiz ki farkında olacaksınız.

Bunun en son gözler önüne serildiği örnek ise karnı plastik çöplerle dolmuş bir halde bulunan deniz kaplumbağası oldu. Kaplumbağa şu anda tedavi altında. Ona bakan veterinerler ise kaplumbağanın geçtiğimiz ay içerisinde toplamda ağırlığı 13 gramı bulan naylon poşet, ağ ve diğer plastik çöpleri dışkıladığını söyledi.

Balıkçı ağından kurtarıldı

Yeşil kaplumbağa, 29 Aralık 2019’da Arjantin başkenti Buenos Aires sahilindeki bir balıkçı ağına yakalandı. Arjantin merkezli bir koruma grubu olan Mundo Marino Vakfı tarafından kurtarılan kaplumbağanın sindirim sisteminde endişe verici miktarda plastik bulunduğu ortaya çıktı.

Vakfın veterineri Ignacio Peña, “Radyografik görüntülerle içeride yabancı cisimler görebiliyorduk. Bu nedenle, peristaltik hareketleri (sindirim sisteminin hareketleri) artıran ve görüntülerde gördüklerimizi ortaya çıkarmasına izin veren bir ilaçla tedaviye başladık” dedi. Şu anda kaplumbağa için deniz yosunları ve maruldan oluşan bir diyet uygulanıyor. Veterinerler durumunun iyiye gittiğini belirtiyor.

Fotoğraf: Mundo Marino Vakfı

Karşılaştıkları ilk vaka değil

Mundo Marino Vakfı, bu üzüntü verici durumda karşılaştıkları ilk kaplumbağa olmadığını söyledi. Bu yıl içerisinde aynı türden iki kaplumbağa sindirim sisteminde plastik ile bulunmuş. Bunlardan birisi midesinde plastik ile ölü bulunurken diğeri ise plastik bir torba parçasını dışkılamış.

Yeşil kaplumbağalar (Chelonia mydas) IUCN Kırmızı Listesi’nde nesli tükenmekte olan bir tür olarak listeleniyor. Denizde yaşayan türler birçok tehditle karşı karşıya. En önemli tehditler arasında ise kıyı yapılaşmasıyla yaşam alanlarının bozulması ile plastik kirlilik var.

Denizanasıyla karıştırıyorlar

Çoğu olgun deniz kaplumbağası kesinlikle otçul ancak çocuklar genellikle etçil veya omnivor bir diyet uyguluyor. Genç ve deneyimsiz bir avcı için, yüzen bir plastik torba, en sevdikleri yiyeceklerden biri olan denizanasıyla kolayca karıştırılabilir ve kolayca sindirilebilir. 2018’de yapılan bir araştırma, bir kaplumbağanın sadece bir parça plastik yerse yüzde 22 ölme şansına sahip olduğunu buldu. 14 parça plastik yerse, bu ölüm riski yüzde 50’ye yükseliyor.

Plastik tüketiminin hayvanlar için etkisini açıklayan Mundo Marino Vakfı biyolog ve Koruma Müdürü Karina Álvarez “Plastik tüketiminin sadece mekanik bir engelleme riski yok. Bu deniz sürüngenlerinin sindirim sistemlerinde besleyici olmayan elementlerin birikmesi, yanlış bir dolu olma duygusuna neden olabilir, bu da onları yavaş yavaş zayıflatır” dedi.

Bunun dışında vücutta biriken plastik, hayvanlarda büyük bir mikarda gaz üretilmesine sebep olabiliyor. Bu da canlıların hem besleme hem de daha uygun sıcaklıklar bulma ve dalma yeteneklerini etkileyebiliyor.

*Metnin orijinaline buradan ulaşabilirsiniz.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.