Doğa Mücadelesi

Bakırtepe Çevre Platformu altın aramaya karşı

0

Bianet’ten Nilay Vardar’ın haberine göre Sivas’ın Kangal ilçesindeki Bakırtepe’de yapılmak istenen altın arama faaliyetine köylüler karşı çıkıyor.

Koç Holding’in madencilik şirketi Demir Export, 2006’dan beri bölgede sondaj çalışmaları yürütüyor.

Kangal ilçesinde altın aramadan etkilenecek öncelikli köyler Elkondu, Eğricek, Pınargözü, Bulak, Dışlık  ve Kangal Dernekler Federasyonu bir araya gelerek Bakırtepe Çevre Platformunu kurdu.

13 Eylül’de ilçede konuyla ilgili yapılmak istenen Çevre Etki Değerlendirme Toplantısı’nı (ÇED) köylüler protesto etti.

Platform üyesi Aytaç Sarıkaya, “Kesinlikle siyanürlü altın aramaya karşıyız ve izin vermeyeceğiz” diyor.

“Siyanürlü altın aramanın topraklarımızı, suyumuza ve sağlımıza zararlı olduğunu düşünüyoruz. Kaz dağları, Bergama’da bunun örneklerini gördük. Ayrıca Bakırtepe Alevi inancına göre kutsal bir yer. İnsanlar Bakırtepe’ye gelip kurban keserek adaklar adıyor.”

Avukat Yaprak Türkmen, ÇED süreci tamamlandığında konuya ilgili dava açacaklarını belirtti. Dünyanın hiçbir yerinde siyanür maddesi kullanılmadan altın çıkarma işlemi yapılamayacağını belirten Türkmen, siyanürlü altın çıkarma işleminin kesin olarak 20 kilometrelik alanı etkileyeceğini rüzgar ve nem oranına göre ise 100 kilometreye kadar yayılacağını belirtti.

Platform, altın aramaya karşı internet üzerinden de imza kampanyası başlattı. Geçtiğimiz hafta İstanbul’da yapılan Sivas Günleri’nde CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu da köylülerin kampanyasına imza attı.

Köylüler, cumartesi günü basın açıklaması yapacak.

(Bianet)

 

You may also like

Comments

Comments are closed.