Bakanlık yoksulların ‘kobay’ olarak kullanıldığını itiraf etti

Sağlık Bakanlığı yoksul ve işsiz yurttaşların para karşılığında denek olarak kullanılmaya zorlandıklarını kabul etti.

Cumhuriyet‘ten Mahmut Ilıcalı‘nın haberi şöyle:

Sağlık Bakanlığı, Türkiye’de “gönüllü kobaylık uygulaması”na izin verilmesinin ardından uluslararası ilaç firmalarının işsiz ve yoksul yurttaşları para karşılığı kobay olmaya zorladığını kabul etti. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, gönüllü kobaylara ulaşım ve yemek masraflarının dışında çalışma günü kaybından doğan gelir azalmasına ilişkin “makul oranda ödeme yapıldığını” itiraf etti. Sağlık Bakanı Akdağ, klinik ilaç araştırmalarında insanların kobay olarak kullanılmasına yönelik Türkiye’deki yasal altyapının 80 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu ifade etti. Akdağ, Türkiye’de uygulanan klinik araştırmalar hakkındaki mevzuatın Avrupa Birliği ve gelişmiş ülkelerin mevzuatı ile paralel olduğunu kaydetti.

“Makul ölçüde ödeme yapılıyor”
Bakan Akdağ, ticari yöntemlerle gönüllü kobay olmaya zorlanan yurttaşlara ilişkin düzenlemelerin İyi Klinik Uygulamaları Kılavuzu’nda yer aldığını, buna göre gönüllü kobayların araştırmaya katılmasından dolayı oluşabilecek ulaşım ve yemek gibi masraflarının gönüllüler üzerinden herhangi bir zorlamaya neden olmaması veya olumsuz bir etkisi olmaması için ödemelerin tutarı ve ödeme yönteminin incelendiğini belirtti. Akdağ kılavuza göre gönüllü kobaylara yapılacak ödemelerin salt olarak gönüllünün araştırmayı tamamlaması koşuluna bağlı olduğunu ifade etti. Akdağ, bu kapsamda sağlıklı gönüllülerle yapılan çalışmalarda yapılan ödemenin; ulaşım, yemek gibi masraflann dışında “makul ölçüde” çalışma günü kaybından doğan gelir azalmasına ilişkin olduğunu belirtti.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Lancet: Sıcağa bağlı ölümler 2023’te yüzde 167 arttı, risk büyüyor

Raporun yazarları, net sıfır için gerekli kaynakların bulunduğunu, ancak hükümetlerin ve şirketlerin fosil yakıt yatırımlarına trilyonlarca dolar harcayarak 'yangına körükle gitmelerini' kınadı. 

‘Bütçe görüşmelerinin temel gündemi okul yemeği olmalı’

Türkiye Okul Yemeği Koalisyonu, okullarda günde bir öğün sağlıklı yemek için kaynak ayrılmasının tercihten öte eğitim hakkının gereği olduğunu vurguladı.

Karadeniz Ereğlisi halkı, ERDEMİR’in yarattığı kirliliğe karşı sürekli eyleme başladı

Karadeniz Ereğli Çevre Platformu üyeleri, ilçede artan kanser ve solunum yolu hastalıklarından sorumlu tuttukları Erdemir'e karşı her cumartesi bir araya gelme kararı aldı.

Türkiye nüfusunun en az yüzde 92’si kirli hava soluyor

Kara Rapor-2024'e göre, Türkiye'de havası en kirli iller Hakkari, Batman ve Şırnak. Raporda ilk kez meme kanseri ile kirlilik arasındaki ilişki ortaya konuyor.

Afşin Elbistan santralinin genişletilmesi 88,4 milyar liralık sağlık maliyeti getirecek 

Temiz Hava Hakkı Platformu'nun raporuna göre, planlanan iki ek ünitenin yaratacağı hava kirliliği, 35 yıllık işletme süresi boyunca 2 bin 268 erken ölüme yol açacak

EN ÇOK OKUNANLAR