TürkiyeManşetTarım-Gıda

Bakanlıktan tepkilerin ardından geri adım sinyali: Trans yağ yoktur ibaresi kaldırılmayacak

0

Tarım ve Orman Bakanlığı çikolata, bisküvi, cips gibi pek çok gıda maddesinin ambalajında yer alan “trans yağ yoktur” ibaresini etiketlerden çıkarma teklifinde gelen tepkilerin ardından geri adım attı.

Bakanlığın Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Harun Seçkin, HaberTürk TV kanalında Mehmet Akif Ersoy’un sunduğu programda hazırlanan taslağın görüşe açıldığını ve gelen görüşler doğrultusunda trans yağ ibaresinin etiketlerde kalabileceğini söyledi.

Seçkin, program sonunda son bir cümleniz var mı sorusuna: “Yani ‘trans yağ yoktur’ ifadesi ile ilgili bir gündem oluştu. Bunun kullanılabileceğini ifade etmek istiyorum, özellikle” yanıtını verdi. Mehmet Akif Ersoy’un “etiketlerden kaldırılmayacak değil mi?” sorusuna ise Seçkin “Evet” dedi.

Neler yaşandı?

Bakanlık tarafından “Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” hazırlanmış ve sektör görüşüne açılmıştı.

Değişiklik kapsamına trans yağının kullanılmadığı veya yüzde 1’in altında kullanıldığı ürün etiketlerinde yer alan “trans yağ yoktur” logosunun kaldırılması öngörülüyordu.

‘Tüketici sağlığı açısından sakıncalı’

Bakanlığın bu yeni yasa tasarısına gerekçe olarak yüzde 2’nin üzerindeki oranlara artık izin verilmeyeceği gerekçesini sunduğunu belirten Buğday Derneği, “Ancak bu tüketici sağlığı ve hakları açısından son derece sakıncalı” uyarısında bulunmuştu.

Dernek tarafından yapılan açıklamada “Tüketicilerin sağlık açısından kritik konularda bilgi edinme ve tercih yapma hakkı koruma altına alınmalıdır” ifadeleri kullanılmıştı.

Zararları neler?

Trans yağların, günlük alınan toplam yağ miktarı içindeki oranının fazla olması pek çok farklı hastalık açısından risk oluşturuyor. Aşırı trans yağ tüketimi kalp hastalıklarına yakalanma riskini artırıyor. Diyabete yakalanmada da artmış trans yağ tüketimi önemli bir etken.

Damarların en iç tabakasında hasara neden olarak damar yapısını bozabilen trans yağların bazı kanserlerin gelişimine neden olduğuna dair çalışmalar da mevcut.

 

 

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.