ManşetTürkiye

Bakanlar üç komutanı açığa aldı

0

Balyoz davasında ve fişleme olaylarında adı geçen Jandarma Tümgeneral Halil Helvacıoğlu İçişleri Bakanı Beşir Atalay tarafından, Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu ve Tümgeneral Gürbüz Kaya Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül tarafından görevden alındı. Üç komutan son YAŞ toplantısında haklarındaki davalar nedeniyle terfi ettirilmemişti. Terfi ettirilmeyen ancak başka görevlere atanan isimler, AYİM’e (Askerî Yüksek İdare Mahkemesi) dava açarak YAŞ kararlarını bypass olarak nitelenen karar çıkartmışlardı.

Başbakan Recep Tayip Erdoğan, Lübnan’a hareketinden önce düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin “Buradaki bir ilk mi?” sorusu üzerine “Bu konunun ilk olup olmadığı noktasında bir araştırmam yok. Fakat her şey yasalar çerçevesi içerisinde. Bakanlarımıza verilen yetkiler vardır, Bakanlar Kurulu’na verilen yetkiler vardır ya da üçlü kararname ile atanmışsa üçlü kararname ile görevden alınmalar vardır. Bu yetkiler çerçevesi içerisinde gerek İçişleri Bakanımız gerekse Milli Savunma Bakanımız bu yetkilerini kullanmışlardır” diye konuştu.

Tepkiler…

CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol düzenlediği basın toplantısında bir soru üzerine üç komutanın hükümet tarafından görevden uzaklaştırılmasını değerlendirdi.

Anadol, şunları söyledi: ”İntikam…. Bu da darbe, sivil darbe. İktidarın zihniyetini ortaya koyan, hak arama özgürlüğünü bir suç gibi algılayan Recep Tayyip Erdoğan ve AKP zihniyeti.”

BDP Grup Başkanvekili Ayla Akat Ata ise üç generalin açığa alınmasına ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine ”Türkiye’de demokratikleşme açısından, birçok kesim açısından, birçok kesimin beklentisi olduğu ve olumlu karşılanan bir olgu. Bu, Türkiye’de bir ilk olması belki şaşılacak bir durum, belki üzerine gidilmesi gereken bir durum olacaktır” yanıtını verdi. Türkiye’nin ”darbeler tarihine sahip bir ülke olduğunu” belirten Ata, şunları kaydetti:

”10 yılda bir gerçekleşen darbeler bu ülkede demokratikleşmeye geçiş sürecini uzatmıştır. Ve bugün bu süreçle yüzleşmenin tartışıldığı günleri yaşıyoruz. Darbelerle yüzleşme iddiasıyla halkın oyuna gidildiği yakın tarihi yaşadık. Beklentimiz odur ki Türkiye, bir an önce demokratikleşmeye hizmet edebilecek adımları atabilsin. Bir darbeler tarihi olan ülke için, demokrasiye geçiş sürecini tamamlayamamış olmanın sancılarını yaşıyoruz. 3 generalin görevden alınmasının ülkede bir ilk olmasının yarattığı şaşkınlığı bir an önce bir tarafa bırakıp daha kararlı adımlar atmak gerekiyor.”

Çelik’ten cevap

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, üç generalin görevden alınmasını ve gelen tepkileri değerlendirdi. Hüseyin Çelik’in sözlerinden öne çıkanlar şunlar:

“CHP tarafından ‘Türk silahlı kuvvetlerinin teamülleri vardır, bu teamüllere uyulmak zorundadır. Kimse onlara karışmasın’ anlamına gelebilecek açıklamalar yapıldı.

Teamül dediğimiz şeyler, tekrarlana tekrarlana alışkanlık haline gelen şeylerdir. Bir memlekette anayasa varken, hukuk varken, demokrasilerin evrensel prensipleri varken kimse teamüllerle falan iş yapamaz. Eğer Türkiye gerçek anlamda hukukun üstünlüğüne dayalı demokratik bir cumhuriyet olacaksa, sivil memur için, kamu çalışanları için yapılan neyse hukukun işletilmesi açısından bir farklılık görmüyorum.

Sayın İçişleri Bakanı veya Milli Savunma Bakanı, kendi yetkisini aşan, kanunlara ve anayasaya aykırı bir tutum veya davranış içerisinde olursa aynı partiden olmamıza rağmen ben kendilerini eleştiririm. Ama böyle bir şey olmadığına göre, hukuka aykırı bir hamle yapılmadığına göre CHP budur işte. Klasik CHP budur işte. Efendim TSK’nın teamülleri vardır karışmayın diyen zihniyetle şimdi buna ‘sivil darbe’ diyen zihniyet aynı yerden kopan bir anlayıştır.” (Radikal, NTVMSNBC)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.