ManşetTürkiye

Bakan’dan çevrecilere savaş

0
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, HES projelerine karşı çıkan bazı “seyyar grupların” olduğunu, bunların enerji şirketleri tarafından yönlendirildiklerini savundu.

Cumhuriyet Gazetesini ziyaret eden Eroğlu, Türkiye’nin en önemli sorunlarından birinin enerjide dışa bağımlılık olduğuna işaret ederek dünyada yılda yüzde 2-3 oranında artan enerji gereksiniminin Türkiye’de yüzde 8’lere kadar ulaştığını söyledi. Eroğlu, “Dışarıdan bazı gruplar var, sürekli seyyar gruplar. Bunlar tamamen bu enerji şirketleri tarafından yönlendirilmiş olan gruplar. Bunlar, biz tespit ettik bir grup halinde gidiyorlar, propaganda yapıyorlar. Hatta bir tanesinin ismini de ben aldım, üniversiteden bir öğretim üyesi yalan yanlış şeyler söylemiş. Hiç bilimle bağdaşmayan, son derece cahilane şeyler söylemiş. Efendim suyunuz zehirlenecek, suyunuzu sattılar demiş. Onunla ilgili savcılığa suç duyurusunda bulunacağız. İlk defa savcılığa gideceğiz. Hem savcılığa, hem YÖK’e hem üniversiteye başvuracağız. Böyle bilim adamı olmaz hiç kusura bakmasın” dedi. İtirazlarda “dış güçlerin” de etkili olduğunu savunan Eroğlu, “Dolayısıyla Türkiye’nin kalkınmasını engellemek isteyenler, Türkiye kaynaklarını kullanmasın diye çabalıyor. Bu madende de böyle oluyor. Çeşitli vakıflar altında, dernekler altında birtakım faaliyetler yapılıyor. Bunlar kesin tespit ettiğimiz hususlar. Mesela taş ocakları çevreye çok büyük zarar veriyor ama kimse bunlara karşı çıkmıyor” dedi.

Güneş ve rüzgâr enerjisiyle artan talebi karşılamanın olanaklı olmadığını söyleyen Eroğlu, “Biz HES’leri keyif için yapmıyoruz. Suyu biriktirince, barajdan akarken bunun enerjisini almaktan tabii bir şey yoktur. Bu çevreye zarar vermiyor. HES zaten tabii bir neticedir, bütün dünyada yapılıyor” dedi.

HES’lerle ilgili yargı kararlarını da eleştiren Eroğlu, Türkiye’de mahkemelerin artık ihtisas mahkemelerine dönüşmeleri gerektiğini söyledi. Eroğlu, şöyle konuştu: “Öyle bilirkişiler var ki, onu da mahkemeye verdik… Teknik bir terimi bilmiyor. Bilirkişilik sistemi de bana göre çökmüş durumda. Bu yüzden ihtisas mahkemeleri olmalı.”

Eroğlu, “İtiraz edenlerin hiç mi haklı oldukları taraf yok” sorusuna da “Var tabii. Olmaz olur mu? Ama yüzde 1’i geçmiyor. Mesela bir firma tünelden çıkan malzemeyi dereye atmış, yamaçlara atmış. Bunu görünce çılgına döndüm. Ama bunların cezalarını da veriyoruz. Bu nedenden Erzurum’da bir firmanın inşaatını durdurduk, gerekirse ruhsatını iptal ederiz” dedi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.