İklim KriziManşetTürkiye

Bakan Pakdemirli: Üç ilde yangınlar sürüyor, Burdur yangını tehlikeli

0

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’de devam orman yangınlarıyla ilgili Muğla’nın Marmaris ilçesindeki Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Koordinasyon Merkezi’nde açıklamalarda bulundu.

53 ilde 288 orman yangınından 285’inin kontrol altına alındığını duyuran Bakan Pakdemirli, üç ilde üç yangının hala devam ettiğini de kaydetti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ise, yangından etkilenenlerin elektrik faturalarının üç ay ertelendiğini açıkladı.

’72 bin dekar ekili dikili alan zarar gördü’

Bakan Bekir Pakdemirli yangınlarda 395 büyükbaş, 4 bin 505 küçükbaş, 29 bin 600 kanatlı hayvanla birlikte; 72 bin dekar ekili dikili alan, 928 dekar sera, 7 bin 749 arılı kovan, 6 bin 913 alet-makine, 2 bin 590 ton depolu ürünler, 2 bin 598 tarımsal yapının zarar gördüğünü kaydetti.

Pakdemirli, yangında hayvanlarını kaybeden ve arı kovanları zarar gören kişilere ödemelerin bugünden itibaren yapılmaya başlandığını belirtti.

‘Yangınlarla mücadelenin sonuna geliyoruz’

Pakdemirli, birkaç gün içinde çok büyük yangınlarla mücadelenin sonuna doğru gelineceğini ifade etti:

15. gün… 15. gün diyoruz Köyceğiz yangınını bitirdikten sonra yangınları sıfırlayacağız. Bu sezon içinde başka yangın çıkmayacak mı, elbette çıkar. Ama bunu bir milat olarak kabul edip artık normalize olduk. Günlük çıkan yangınlarla günlük mücadele edilecek, en fazla birkaç gün içinde çözülebilecek yangınlarla karşı karşıya geleceğiz diye düşünüyoruz. Birkaç gün içinde çıkan çok büyük yangınlarla mücadelemizin sonuna doğru geliyoruz.

Milas yangını, çok zor bir alan. Orman mühendislerinin okul ve kitaplarda gördüğü kadar kompleks bir yangın. Makilik alanın alttan yanması ve kanser gibi ilerleyen bir yapıyla ciddi şekilde mücadele ettik. Bu mücadelede belki 50 bin ton üzerinde su atmamıza rağmen yangını havadan söndürmek söz konusu olamadı. İki termik santrale tehlike oluşturan yangını kontrol altına almış olduk. Milas yangını büyük bir emek gayret mücadele ile kontrol altına alındı.

Köyceğiz orman yangınının yerleşim yerlerine tehdidini ortadan kaldırdık. Hava ve kara araçlarıyla müdahale ediyoruz. Sonuna doğru geliyoruz gibi gözüküyor. Sabah saatleri itibarıyla yangındaki alevlenmeler neredeyse yoktu. Bazı tüten noktalar vardı… Şu an çalışmalar sürüyor, olumluya doğru gidiyor.”

‘Burdur Bucak yangını tehlikeli’

Manavgat’ta çıkan yangının yavaşlama eğilimine girdiğini aktaran Tarım ve Orman Bakanı, Burdur’daki yangının ise tehlikeli olduğuna işaret etti:

Manavgat yangını: Sarılar Mahallesi… Maalesef tehlike arz ediyor ama yavaşlama eğilimine girdi.

Burdur Bucak yangını tehlikeli. Yanan evler, boşaltılan evler var. Bu bölgeye bir genel müdür yardımcımızı sevk ettik. Yeterince uçak, helikopter vs. yapılarak mücadeleye başlandı.

Yangından etkilenenlerin elektrik faturaları ertelendi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ise Yeniköy Termik Santrali‘nin ilk ünitesinin çalışmaya başladığını, ikinci ünitesinin de yarın açılacağını söyledi. Dönmez, yangından etkilenenlerin elektrik faturalarının üç ertelendiğini de kaydetti ve bazı bölgelerde yaşanan elektrik kesintiyle ilgili şu açıklamaları yaptı:

Aşırı yağışlardan dolayı bazı abonelerimizin elektriklerinde kesintiler var. Bunların bir kısmı hasar nedeniyle, bir kısmı da tedbir amaçlı elektriklerin kesilmesi nedeniyle oluştu.”

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.