Koronavirüs SalgınıManşetTürkiye

Bakan Koca ve Prof. Dr. Uğur Şahin açıkladı: 120 milyon doz BioNTech aşısı gelecek

0

Dün gerçekleşen Bilim Kurulu toplantısına BioNTech‘in kurucu ortağı ve CEO’su Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci de katıldı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Prof. Dr. Uğur Şahin toplantı sonrası açıklamalarda bulundu.

Bakan Koca, 1 milyon dozla başlayan aşı tedarik sürecinde şu an toplam 120 milyon dozluk anlaşma imzalandığını kaydetti ve “120 milyon dozluk anlaşma sizlerin yoğun gayret, efor ve çabanızla imzalanmış oldu” dedi.

‘Şu ana kadar 6,1 milyon doz teslim edildi’

Şahin, Türkiye’ye toplam 120 milyon doz BioNTech aşısının ulaştırılması için imzalanan anlaşmayla ilgili, “Türkiye’ye haziran ayının sonuna kadar 30 milyon doz getirmek istiyoruz. Temmuz, ağustos ve eylül ayında tamamıyla 120 milyon dozu tamamlamak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Bakan Koca, aşıların tedarik sürecinin planlandığını belirterek, “120 milyon doz aşının şu ana kadar 6,1 milyonu bize teslim edildi. Haziran ayında 30 milyon olmak üzere temmuz, ağustos ve eylül sonuna kadar, yani 4 ayda toplam 120 milyon aşı Türkiye’ye gelecek” dedi.

‘Aşı, mutasyonlara karşı etki gösteriyor’

Fahrettin Koca, Prof. Dr. Şahin’e aşının mutasyonlara etkisine, hastalığı geçirenlere uygulanacak doz miktarına ve üçüncü dozların ne zaman yapılması gerektiğine dair görüşlerini sordu.

Şahin de aşıyı 30’dan fazla virüs varyantında denediklerini ve mutasyonlara karşı etki gösterdiğini kaydetti ve “Bu hafta içinde Hindistan mutasyonunu da deneyden geçirdik. Hindistan varyantına karşı da aşımız yüzde 25-30 oranında etki gösteriyor. Bu etkiden yüzde 70-75 oranında enfeksiyon koruması bekliyoruz. Gelecek haftalarda daha çok bilgi edineceğiz” açıklamasında bulundu.

Prof. Dr. Uğur Şahin, hastalığı geçirenlerde BioNTech aşısının birinci dozunun yapılmasının ardından yüksek antikor oluştuğunu, bu seviyenin virüse yakalanmayıp iki doz aşı uygulananlarla aynı olduğunu belirtti.

Şahin, üçüncü dozların da altı ve dokuz ay sonra yapılmasını önerdi.

Ayrıca, Şahin Türkiye’de aşı üretmek, Ar-Ge çalışması ve klinik deneyler yapmak istediklerini de ifade etti.

‘Aşıyı yapmaktan başka bir gündemimiz olmayacak’

Bakan Koca, kafe ve restoranların 1 Haziran’dan itibaren açılıp açılmayacağına ilişkin soruyu da şöyle yanıtladı:

Bugünden itibaren 10 binin altına düşen bir vaka sayımız var. Tam kapanmayla birlikte bu düşüş önemli. 63 binden 9 bin 385’e kadar bugün inmiş oldu. Dolayısıyla bizim bundan sonraki süreçte bu kazanımı kaybetmememiz gerekiyor. Artık bu enfeksiyonun, virüsün nasıl bulaştığını bütün vatandaşlarımız biliyor. Dolayısıyla bundan sonraki süreçte yasaklamaları daha azaltan ama kişisel koruyucu tedbirleri daha yoğunlaştıran, bununla birlikte yaygın aşılamayı yaparak bu dönemi normale döndürmek istiyoruz. O nedenle Bilim Kurulunun bu çerçevede önerisi, gelecek hafta itibarıyla şekillenmiş olur. Yeni dönemde, yani haziran ayı döneminde nasıl bir normalleşme olabileceğiyle ilgili sektörlerle ilgili bir çalışması var, önerisi olacak. Ama genel mantık, daha çok kapatmaktan ziyade kişisel kontrolleri önümüzdeki dönemde aşıyla birlikte sürdürmekten yanayız ve pandemiyi gündemden çıkarmaktan, yaygın aşıyı yapmaktan başka bir gündemimiz de olmayacak.”

Maskeyle ilgili açıklama

Bakan Koca, dışarıda yanımızda iki metreden daha kısa mesafede kimse yoksa maske takmanın gerekli olmadığını kaydetti ve açıklamasını şöyle sürdürdü:

Dışarı çıktığınızda yanınızda 2 metreden daha kısa mesafede kimse yoksa illa maske takmanız gerekmiyor. Ama birileri 2 metreden daha yakın mesafede yanınızda oluyorsa o durumda maskeyi takmak gerekiyor. Evin içindeyseniz, yalnızsanız maskeyi tabii ki takmanız gerekmiyor. Ama evin içinde 2 metreden daha kısa mesafe olabilme potansiyeli varsa, o durumda yine kişisel tedbirler, maske devreye giriyor olmalı”

You may also like

Comments

Comments are closed.