Bakan Eroğlu’ndan espri: ‘Biz sözde değil özde çevreciyiz’ (Hem de HES töreninde!)

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, "Sözde değil özde çevreciyiz, farkımız bu. Şu anda çevrecilik deyince çevreciliği bilen biziz" dedi.

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, “Sözde değil özde çevreciyiz, farkımız bu. Şu anda çevrecilik deyince çevreciliği bilen biziz” dedi.

Sakarya nehri üzerine yapılacak HES’in temel atma töreninde konuşan Bakan Eroğlu, Sakarya Nehri üzerine kurulacak hidroelektrik santralinin (HES) ile yılda 49 ile 50 milyonkilovat saat arasında enerji üretileceğini belirtti.

Santrali yapan Sakarya Büyükşehir Belediyesi Adapazarı Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin (ADASU) enerji sarfiyatının 55 milyon kilovatsaat olduğunu anlatan Eroğlu, santralin tamamlanmasının ardından ADASU’nun ihtiyacı olan enerjinin yüzde 95’ini buradan elde edeceğini kaydetti.

Belediye başkanından santralin yapılacağı bölgeyi fotoğraflamalarını ve santral tamamlandığında sonraki haliyle karşılaştırmalarını isteyen Eroğlu, yapımın ardından bölgenin muhteşem bir mesire alanı olacağını ifade etti.

Eroğlu, Türkiye’de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dan önce bütün suların boşa aktığını anlatarak, “Türkiyedeki en büyük çevre yatırımlarının temelini Başbakanımızla birlikte ben attım. İstanbul’da ağaç yoktu, baştan aşağıya ağaçla donatan biziz. Çöp dağları vardı, çöp dağlarını kaldırıp ilk defa düzenli depolama, yakma tesislerini, tıbbi atıkları ayrı toplayıp bertaraf eden tesisleri kuran biziz. Haliç’i kurtaran biziz. Sözde değil özde çevreciyiz, farkımız bu. Şuanda çevrecilik deyince çevreciliği bilen biziz” dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da çevre konusunda çok hassas olduğunu belirten Eroğlu, “Türkiye’de bütün çöpler oraya buraya atılıyordu. Şuanda çöp bertaraf tesislerinin sayısı arttı. Daha önce yaklaşık 20 milyon kişinin çöpleri toplanırken, şuanda 41 milyon kişinin çöpleri toplanmaya başlandı. İnşallah 2012 yılı sonuna kadar katı atık dediğimiz çöplerle ilgili bertaraf tesislerinin büyük bir kısmı, yani yerleşim alanlarının tamamı, 59 milyon nüfusun katı atık bertaraf tesisleri kurulacak” diye konuştu.

“7 YILDA 70 YILDAN FAZLA ÇEVRE YATIRIMI YAPTIK”

Eroğlu, atıksu arıtma tesislerinin de kendileri döneminde artırıldığına dikkati çekerek, kendilerinin her 100 metreküp suyun 73 metreküpünü toplayıp arıttıklarını anlattı.

Fidan üretiminin de geçmişe kıyasla 5 kat arttığını anlatan Eroğlu, “Geçmişte sadece 70 bin hektarlık alanda ağaçlandırma yapılıyordu. Biz geçen sene tam 501 bin hektar yani 7 kat fazla ağaçlandırma yaptık. Farkımız bu. İster ağaçlandırmaya bakın, ister hava kirliliğinin önlenmesine, ister atık suların toplanmasına bakın 7 yılda geçmişteki 70 yılda yapılandan fazla çevre yatırımı yapılmıştır. Bunu iddia ediyorum, ispat etmeye de hazırım. 7 yılda 70 yıldan fazla çevre yatırımı yaptık” dedi.

HES’lerin enerji için gerekli olduğunu vurgulayan Eroğlu, şu şekilde konuştu:

“Bunları yapmazsak ne olur? Buraya ya termik santral kuracaksanız, kömürlerden çıkan baca gazları veya dışarıdan doğalgaz alıp doğalgaz çevrim santrali ile elektrik vereceksiniz. Bunlar mı daha çevreci? Yoksa doğaya ve suya hiç bir kirlilik vermeyen hidroelektrik santraller mi çevreci? Bunu vatandaşların taktirine bırakıyorum” (aa)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

[COP29] Nihai anlaşma sağlandı: Yılda 300 milyar dolar iklim finansmanı

Bakü'deki COP29 uzun tartışmaların ardından ve protestolar eşliğinde gelişmekte olan ülkelere yönelik iklim finansmanı için yılda 300 milyar dolar taahhüdüyle sona erdi. Hedef 2035'e kadar 1,3 trilyon dolar.

[COP29] Başkanlığın yeni finansman teklifine eleştiri yağdı: Şaka ile hakaret arasında bir şey!

Nihai metin taslağında gelişmiş ülkelere yönelik iklim finansmanı için 250 milyar dolar teklif edilmesi bu ülke temsilcileri ve sivil toplumu ayağa kaldırdı: Sorumsuz ve ahlaksızca!

[COP29] Yeni taslak metin yayımlandı: 2035’e kadar 250 milyar dolar iklim finansmanı

COP29 Başkanlığı'nın yeni nihai taslak metninde gelişmekte olan ülkelere 2035'e kadar 250 milyar iklim finansmanı öngörülüyor. Ayrıca 1,3 trilyon dolar toplama yönünde daha geniş bir hedef belirleniyor.

[COP29] BAE’den Suudilere uyarı: ‘Fosil yakıtlarda uzaklaşma’ya itirazı sonlandırın

Bakü'de Suudi Arabistan'ın COP28'de mutabakat altına alınan 'fosil yakıtlardan uzaklaşma' taahhüdünün geri alınması çabaları, komşusu ve müttefiki, petrol ülkesi Birleşik Arap Emirliklerini bile kızdırdı.

ABD, zürafaları ‘tehlike altındaki türler yasası’ kapsamına alıyor

İklim krizi ve vücut parçalarından yapılan süs eşyalarına yoğun talep nedeniyle sayıları yüzde 77 oranında azalan zürafalarla ilgili girişimin kaçak avlanmayı azalması umuluyor.

EN ÇOK OKUNANLAR