Dünya

Bağlantısızlar Hareketi 50. yılında

0

Yüzü aşkın ülkenin temsilcileri Bağlantısızlar Hareketi‘nin kuruluşunun 50. yıldönümünde, hareketin temelinin atıldığı Belgrad’da bir araya geldi.

Soğuk Savaş yıllarında ABD ve Sovyetler Birliği ile ittifaka girmek dışında bir rota çizmek isteyen, çoğunluğu Asya ve Afrika’daki gelişmekte olan ülkeler bundan 50 yıl önce Bağlantısızlar Hareketi adı altında örgütlendi.

Bugünkü konferansın ev sahibi Belgrad, ilk konferansın yapıldığı yer; Yugoslavya ise kuruluşun kurucularından biriydi.

Yugoslav lider Josip Broz Tito dışında, dönemin Endonezya, Hindistan, Gana ve Mısır liderleri de hareketin diğer fikir babalarıydı.

1979 Havana Deklerasyonu’nda amaçları emperyalizme, sömürgeciliğe, ırkçılığa, her türlü hegemonya ve bloklaşma siyasetine karşı mücadele etmek olarakl tanımlanıyordu.

Ancak özellikle son 20 yılda, dünya değişti. Hareketi bir arada tutan hedefler Soğuk Savaş’ın sonu ardından zayıfladı.

Günümüzde, hareket daha çok insan hakları ve toprak bütünlüğüne saygı gibi temalara odaklanıyor. Üyeleri, kendilerinin hala önemli bir ekonomik potansiyeli temsil ettiğini vurguluyor.

Günümüzde Bağlantısızlar Hareketi’nin hala 120 kadar üyesi var. Bunlardan 106’sı bugün Belgrad’daydı.

Düzenlenen Konferans da, BM Genel Kurulu’ndan sonra bu düzeyde, dünyanın en geniş katılımlı uluslararası buluşması oldu.

Üye sayısı, Azerbaycan ve Güney Sudan gibi ülkelerle hala artıyor.

Ancak ev sahibi Sırbistan da, diğer eski Yugoslav cumhuriyetleri de artık hareketin üyelerinden değil.

Çünkü bu durum Avrupa Birliği’ne katılma hedeflerine ters düşüyor.

Hareket kimileri için kalkınmakta olan dünya adına konuşabilecek bir ses, kimileri içinse artık devri geçmiş bir yuvarlak masa toplantısı ortamı…

Dış politika uzmanı Aleksandra Joksimoviç, bağlantısızların uluslararası ilişkilerde gücünü yitirdiğini düşünüyor.

Belgrad için toplantıya ev sahipliği etme fikrinin ise, duygusal, nostaljik değerlere dayandığını; özellikle günümüzde Sırbistan’ın dünyadaki rolünü yansıtmadığını söylüyor…

“Bence Sırbistan bugün, dünyaya bir zamanlar uluslararası ilişkilerde çok önemli, kilit bir rol oynadığımızı hatırlatmak istedi” diyor.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç ev sahipliğindeki iki günlük konferansta son aylarda Arap ülkelerinde meydana gelen eylemler ışığında “Arap baharı” ile ilgili gelişmelerin ele alınması bekleniyor.

Libya’nın Ulusal Geçiş Konseyi temsilcileri de burada diğer heyetlerle daha yakından tanışma fırsatı bulacak.

Hareketin şu anki dönem başkanı olan Mısır’ın Dışişleri Bakanı Muhammed Kamil Amr da delegelere hitaben bir konuşma yapacak.

Belgrad ise toplantı sırasında Kosova konusundaki iddialarına destek almayı umuyor. Kosova’nın Sırbistan’dan bağımsızlık ilanı hareketin pek çok üyesince hala tanınmıyor. (BBC)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.