ManşetTürkiye

Bağımsız Seçim İzleme Platformu’ndan, “1 Kasım’da Bağımsız Seçim Gözlemcisi olun” çağrısı

0

Bağımsız Seçim İzleme Platformu, 1 Kasım seçimleri öncesi Demokratik seçimlerin gerçekleştirilmesi için Sivil Toplum Örgütlerine ve Seçmenlere açık çağrıda bulundu.

22...

1 Kasım Genel Seçimleri’nde de uluslararası kriterlere uygun Bağımsız Seçim Gözlemi yapmak için çalışmalarının devam ettiğini ifade eden Bağımsız Seçim izleme Platformu, “Hepimizin hiçbir ayrımcılığa uğramadan, seçme ve seçilme hakkını daha etkin ve daha eşit kullanabileceğimiz demokratik seçimler için hak eksenli çalışan tüm sivil toplum örgütlerini 1 Kasım’da birlikte Bağımsız Seçim Gözlemi yapmaya davet ediyoruz.” çağrısını yaptı.

Bağımsız Seçim İzleme Platformu, 2011 yılından itibaren seçimleri takip ediyor

Dünyanın birçok ülkesinde sivil toplum örgütleri seçim süreçlerinde insan hakları, seçme ve seçilme hakkına erişim, şeffaflık ve sonuçların güvenirliği bakımından Bağımsız İzleme ve raporlama yapıyor. Demokratik seçimler için uluslararası kriterlerden bir olarak da kabul edilen Bağımsız Seçim Gözlemi için belirlenmiş evrensel kriterler de mevcut.

Türkiye’de Kadın, Engelli, İnsan Hakları, Zorunlu Göç, LGBTİ, Azınlık Hakları, İnanç Özgürlüğü ve Ayrımcılık alanlarında hak temelli çalışan sivil toplum örgütleri 2011 yılında kurdukları Bağımsız Seçim İzleme Platformunu kurdular. Bağımsız Seçim İzleme Platformu’nun hiçbir siyasi parti ya da adayla doğrudan veya dolaylı bir ilişkisi bulunmuyor. Platformun koordinatörü Eşit Haklar İçin izleme Derneği, 87 ülkede 190 üyesi bulunan Global Network of Domestic Election Monitors GNDEM (Yerel Seçim Gözlemcileri Global Ağı)’na üye ve GNDEM tarafından Türkiye’de bağımsız gözlem yaptığı teyit edilerek üye olarak kabul edilen tek sivil toplum örgütü.

Bağımsız Seçim İzleme Platformu, Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) seçimler öncesinde başvuruda bulunarak dünyanın bir çok ülkesinde sivil toplum örgütlerine tanınan gözlemcilik yapma statüsünün Türkiye’de de tanınmasını talep etmiş ancak İHD ve ESHİD tarafından tüm başvurular YSK tarafından ret edilmişti. YSK ret kararlarına rağmen platform üyesi örgütler 2011 Genel Seçimleri, 2014 Yerel Seçimleri, 2014 Cumhurbaşkanı Seçimi ve 7 Haziran 2015 Genel Seçimleri’nde İl Seçim Kurulları’na bildirim yaparak Bağımsız Seçim Gözlemi ve raporlamasını gerçekleştirdi.

Seçim raporlarına ulaşmak için: http://www. esithaklar.org/yayinlarimiz/ raporlar/

1 Kasım seçimlerinde Bağımsız Seçim İzleme Platformu’na dahil olmak ve seçim günü tanık olduğunuz ihlallerinim seçim raporunda yer alabilmesi için Eşit Haklar İçin İzleme Derneği ile irtibata geçebilirsiniz.

(Yeşil Gazete)

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.