ManşetTürkiye

Yüksek Seçim Kurulu, Engelli Seçmene tazminat ödemeye mahkum oldu

0

7 Haziran Milletvekili Genel Seçimi’nde sandığa erişemediği için oy kullanamayan Salim Türk’ün açtığı davada İzmir 6. İdare Mahkemesi, Yüksek Seçim Kurulu’nu (YSK) 2.500 TL tazminat ödemesine hükmetti.

40

YSK 2011 Genel Seçimi sonrasında  da yine oy kullanamayan engelli bir seçmenin başvurusunda tazminat ödemeye mahkum edilmişti. Koordinatörlüğünü Eşit Haklar için İzleme Derneği‘nin yaptığı ve 2011 yılından beri tüm seçimlerde seçme ve seçilme hakkına erişimi izleyen Seçim İzleme Platformu  engelli seçmenler için sandığa erişim sorunu yanında engellilerin mecliste temsili, işitme engelli seçmenler bakımından işaret dilinde seçmen eğitimi, seçmen kütüklerine kayıt ve erişim, okuma yazma bilmeyen işitme engellilere sandık başında işaret dili tercümanı bulundurulması konularını raporlayıp ve gerekli önlemlerin alınması için YSK’ya başvurular yapıyor.

Salim Türk’ün açtığı davada da mahkeme; “Kamu idareleri yapmakla yükümlü oldukları kamu hizmetlerini gereği gibi yerine getirilmekle yükümlüdürler. İdarenin bu yükümlülüğünü hiç veya gereği gibi yerine getirmeyerek kötü veya geç işlemesi ve bu yönden bir zarara neden olması halinde zararı tazminle yükümlü olduğu idare hukukunun bilinen ilkelerindendir.

38

Olayda, davalı idarece, seçmen sandığının özürlü olan davacının ulaşarak oyunu kullanabileceği şekilde planlanarak yerleştirilmesi gerekirken, bu hususa riayet edilmeyerek seçmen olarak kayıtlı bulunduğu 2102 nolu sandığın Çamlıkule İlköğretim Okulu’nun üst katına konulduğu,  bu nedenle davacının oyunu kullanamamasında davalı idarenin hizmet kusuru bulunduğu sonucuna varılmıştır.” hükmüne vararak YSK’yı tazminat ödemeye mahkum etti.

Kararın tam metnine bu linkten ulaşmak mümkün.

 

(Eşit Haklar.org, Yeşil Gazete)

 

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.