Bağımsız Seçim İzleme Platformu, dezavantajlı bireylerin seçme hakkını sordu

Bağımsız Seçim İzleme Platformu (BSİP) Cezayir Toplantı Salonunda (İstanbul) gerçekleştirdiği basın açıklamasıyla toplumsal cinsiyet eşitsizliği nedeniyle eğitim olanaklarından yararlanamayan engelli kadınların seçim sürecine dahil olmadıkları, ağır engelli bireylerin ve sığınaklarda kalan kadınların oy kullanabilmeleri için alternatif yöntemler geliştirilmesi gerekliliği dile getirdi.

Açıklama Eşit Haklar için İzleme Derneği'nden (ESHID) Sinem Mısırlıoğlu, Engelli Kadın Derneğinden Nilgün Karacaoğlu, Akdeniz Göç-Der'den Nur Tüysüz tarafından gerçekleştirildi
Açıklama Eşit Haklar için İzleme Derneği’nden (ESHID) Sinem Mısırlıoğlu, Engelli Kadın Derneğinden Nilgün Karacaoğlu, Akdeniz Göç-Der’den Nur Tüysüz tarafından gerçekleştirildi

BSİP’in koordinasyonunu da üstlenen Eşit Haklar için İzleme Derneği’nden (ESHID) Sinem Mısırlıoğlu, Engelli Kadın Derneğinden Nilgün Karacaoğlu, Akdeniz Göç-Der’den Nur Tüysüz tarafından yapılan basın açıklamasında Bağımsız Seçim İzleme Platformu’nun asli amacının yurttaşların neredeyse tek katılım yolunun seçimlerde oy vermek olduğu ve demokratik katılım mekanizmalarının son derece kısıtlı olduğu Türkiye’de seçme ve seçilme hakkının dezavantajlı gruplar açısından kullanımına ilişkin durumun ve demokratik bir seçimin gerçekleşip gerçekleşmediğinin seçim süreci boyunca izlenmesi ve raporlanması olduğu belirtildi.

2011 yılından bu yana Türkiye’de seçimleri izleyen BSİP, her seçim sonrası izleme faaliyetlerini raporlaştırarak ulusal ve uluslarası mecralarda paylaşıyor.

BSİP, uluslararası standartlar üzerinden kadınlar, engelliler, etnik kökeni, dinî inancı, anadili ve cinsel kimliği farklı olanlar, zorla yerinden edilenler ve okuma-yazma bilmeyenler açısından seçme ve seçilme haklarını kullanma konusunda fırsat ve koşulların belirlenmesinin yanısıra seçim sürecinde gerçekleşen hak ihlallerinin tespit edilmesine de odaklanmakta.

Bağımsız Seçim İzleme Platformu’nun 2011’den bu yana hazırladığı seçim izleme raporlarına ulaşmak için: esithaklar.org/yayinlarimiz/ raporlar/

1 Kasım seçimlerinde Bağımsız Seçim İzleme Platformu’na dahil olmak ve seçim günü tanık olduğunuz ihlallerin seçim raporunda yer alabilmesini sağlamak için Eşit Haklar İçin İzleme Derneği ile irtibata geçebilirsiniz.

(Yeşil Gazete)

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Türkiye’de kömür yatırımlardan tamamen çıkan banka sayısı 4

Türkiye’nin en büyük 17 bankasından sadece dördünün kömür yatırımlarından tamamen çıkma kararı aldı. Temiz enerji projelerine yönelmeyi taahhüt eden banka sayısı ise 12.

[COP29] Zirvenin sonuç metni taslağına tepki yağıyor: Boş kağıda imza istiyorlar

Bakü'deki iklim zirvesinde sona yaklaşılırken COP29 Başkanlığı'nın yayımladığı nihai metnin taslağında iklim finansmanı'nın karşısına 'X' ifadesinin konulması büyük tepki topladı.

[İklim Masası] Toplumun yüzde 79’u iklim değişikliği ile daha güçlü mücadele istiyor

Türkiye halkının yüzde 64'ü iklim değişikliğini günümüzün en önemli sorunu olarak tanımlıyor. Toplumun büyük kesimine göre ise Ankara’nın iklim politikaları yetersiz.

350 hak aktivisti ve sanatçıdan AYM’ye mektup: Katliam Yasası’nı bir an önce iptal edin!

Katliam Yasası'nı esastan görüşecek AYM'ye açık bir mektup yayımlayan 350 hak savunucusu, yasanın bir an önce gündeme alınmasını ve iptalini talep etti.

[COP29] Türkiye’nin iklim politikaları performansı bu yıl da ‘düşük’

Bu yılki İklim Değişikliği Performans Endeksi'nde 53'üncü sırada yer alan Türkiye’de yenilenebilir enerji kapasitesi artarken, bunun fosil yakıtları ikame etmediği vurgulanıyor.

EN ÇOK OKUNANLAR