Hafta SonuKültür-SanatManşet

[Babil’den Sonra] Mavi Nota dokuz yaşında

0

“Bu yıldızlı gökler, ne zaman başladı dönmeye, kimse bilmez…” der ya Hayyam. Evren ve onu sarıp sarmalayan yıldızlı gökyüzü ne zaman oluştu? Bilemiyoruz. Ama gezegenimizin hikâyesinin yaklaşık dört milyar yıl önce başladığını, akıllı insanın iki yüz bin yıl önce yeryüzünde gezindiğini ve son on küsur bin yılda da gezginlikten yerleşikliğe geçtiğini ve doğaya hükmetmeye başladığını biliyoruz.

Doğaya hükmeden insan, doğal varlıkları kendisine sunulan birer “kaynak” olarak kabul etti ve bu gün tüm canlılarla birlikte evimiz olan bu mavi-yeşil gezegen ilk kez insan kaynaklı nedenlerle yeni bir yok oluşun eşiğinde. Bizler, akıllı insanlar (!) özellikle son elli yılda yaptıklarımızla gezegenin yaşam döngüsünü bozduk ve gezegeni, üzerindeki tüm canlılarla birlikte yeni bir yok oluşun eşiğine taşıdık.

Bu uzun hikâyede ilk sanat eserinden başlayarak tüm sanatsal yaratılarla kendimizi ölüme de (ölümsüzlüğe) hazırladık. Ölümsüzlüğün arayışıyla sanatsal ürünler verdik, şarkılar söyledik. Şairler hayatı yıldızlara taşımayı bile hayal ettiler, ama gidecek bir yerimizin olmadığını da çok iyi biliyorduk.

İklim İçin Konseri, Bakırköy Cem Karaca Kültür Merkezi, 28 Ocak 2018.

Uzun yıllardan beri çeşitli gruplarda şarkılar söylüyorduk. 2009 yılında bir grup arkadaşımızla birlikte, şarkı söylerken bir taraftan da toplumda ekolojik meselelere karşı bir duyarlılık yaratabilir miyiz diye düşündük ve Mavi Nota Halk Türküleri Topluluğu’nu kurduk. Mavi Nota (Blue Note) caz ve blues müzikte kullanılan, majör ve minör notalar arasında duraksayan istikrarsız notalara verilen bir addı. Müzisyenin kişisel tarzına göre değişen ve yaratıcılığı da getiren bir formdu ve bu ismi kullanmakta karar kıldık. Halk türkülerini klasik TRT koroları gibi değil daha yaratıcı şekilde düzenlemeye ve yorumlamaya çalıştık. Dünyanın başka başka dillerinden de şarkılar söyledik.

Topluluk ilk gün olduğu gibi bugün de Haliç Üniversitesi Konservatuvarı öğretim görevlisi, bağlama ustası Çetin Akdeniz ile çalışmalarına devam ediyor.

Dokuz yılda İstanbul’da ve Anadolu’nun çeşitli kentlerinde birçok kez sahne aldık.

2010’da türkülerimizi Ergene Nehri için söyledik. O konserde Almanya- Freiburg’dan gelen bir otonom korosu olan SUSİ de yer aldı, Muammer Ketencoğlu da, Uzunköprü Belediye Bandosu da.

Sonra HES’ler için Taşkışla’da bir etkinlik organize ettik, söyleştik, türküler söyledik.

Her yıl “İklim İçin” başlıklı konserler verdik ve vermeye de devam ediyoruz. Son konserimizi 28 Ocak 2018’de Bakırköy- Cem Karaca Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirdik.

2014’de Mavi Nota Halk Türküleri ve Folklor Araştırmaları Derneği’ni kurduk.

2015 yılının 12-13 Kasım günlerinde İklim İçin hareketinin Boğaziçi Üniversitesi’nde düzenlediği foruma destek olmak için Vokaliz grubundan Cengiz ve Tolga’nın moderatörlüğünde kurulan İklim Korosu’na katıldık.

Koroya Vokaliz, Ruhi Su Dostlar Korosu, Boğaziçi Caz Korosu, Boğaziçi Gençlik Korosu, Ladies & Gentlemen, Mavi Nota Halk Türküleri Topluluğu, Maviden Yeşile Halk Ezgileri Topluluğu, Buğday Derneği Gönüllüleri, Greenpeace Gönüllüleri. Ekoloji Mücadelesi Aktivistleri ve İklim forumu aktivistleri katılmışlardı.  Eğitim- Sen Erbane Topluluğu da erbaneleriyle koroya ritm vermişlerdi.

Forumun 2. Gününde BÜ’de sahne almış ve bir Karadeniz türküsünü, “Bu dünya bir pencere” yi seslendirmiştik. Niyetimiz bu türküyü bir gün sonra Galatasaray meydanında yapılacak olan basın açıklamasında yüz kusür koristle birlikte seslendirmekti, ama o gün Paris’de Charlie Hebdo baskını yaşanmış ve çok sayıda dergi çalışanı sanatçı yaşamını kaybetmişti. Bu nedenle sadece basın açıklamasıyla yetinmek zorunda kalmıştık.

Bugün de şiddet dünyanın birçok yerinde hükmünü sürdürüyor. Her şeye rağmen, bıkmadan, usanmadan, en iyi yapabildiğimiz şeyi yapacak ve şiddetsiz bir dünya için, iklim yıkımına dur demek için şarkılar söylemeye devam edeceğiz elbette.

Geçen hafta sonu mütevazı bir toplantıyla 9. yaşımızı kutladık, birlikte türküler söyledik. Bugün de saat 16.00’da, Açık Radyo (94,9) Babil’den Sonra programında grubun kurucularından Kerim Erbaş’la Mavi Nota’nın dokuz yıllık hikâyesini konuşacağız, türküler çalıp, türküler dinleteceğiz. İklim yıkımını da konuşacağız. Radyolarınızın başına bekleriz.

 

Ercüment Gürçay

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.