ManşetTürkiyeYerel

Azerbaycan’dan yapılacak çay ithalatına tepkiler büyüyor: 1 milyon kişi mağdur edilecek

0

Haber: Gençağa Karafazlı

Azerbaycan’dan yapılacak bazı gıda ürünlerinin ithalatı için açılan tarife kontenjanı belirlendi. Buna göre; Türkiye, Azerbaycan’dan sıfır gümrükle 300 ton çay alacak.

Bu ithalata tepkiler de gecikmedi. DİSK Gıda İş Rize Bölge Başkanı Ramazan Sarıoğlu, “İthal çay da ÇAYKUR neden sessiz? Rize’deki siyasiler neden sessiz kalıyor?” diye sorarken, CHP İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Bekaroğlu ise çay ithalatının Doğu Karadeniz bölgesinde geçim kaynağı çay tarımı olan 1 milyon kişiyi mağdur edeceğini açıkladı.

‘210 bin çay üreticisine başının çaresine bak demektir’

“Bu, Rizeliye ihanettir. 210 bin çay üreticisine açık bir ihanettir, milli tarımımıza ihanettir” diyen DİSK Gıda İş Rize Bölgesi Başkanı Ramazan Sarıoğlu, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

İthal çay da ÇAYKUR neden sessiz? Rize’deki siyasiler neden sessiz kalıyor? ÇAYKUR ve çay üreticisinin sesi bizdik, bundan sonra da biz olacağız. Bu durumu kabullenmek mümkün değil. Azerbaycan’a yardımcı olacaksak depolarımızda çürümeye yüz tutmuş onlarca ton çayımız var. Bunları verelim karşılığında başka ürünler alırız ve böylece karşılıklı yardımlaşma olur. Biz de depolarımızda çürümeye yüz tutmuş stoklarımızı azaltmış oluruz. Azerbaycan’dan 300 ton çayı bu ülkeye sokmak demek, 2021 yılı yaş çay kampanyasında 210 bin çay üreticisine başının çaresine bak demektir.”

‘Burada bir yanlışlık var’

Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç ise konuya şöyle tepki verdi:

Azerbaycan’da ne çayı var ki biz alacağız? Belki biz Azerbaycan’a çay ihraç edeceğiz bir yanlış anlaşılma olmasın? Böyle bir saçmalık olur mu? Bizlerin tonlarca çayı depolarda duruyor. Şimdi de Azerbaycan’dan 300 ton çay ithalatı hem de sıfır gümrükle bu doğru olamaz, burada bir yanlışlık var”

‘Doğu Karadeniz’in gözden çıkarıldığı anlamına gelmektedir’

Konuya tepki gösteren isimlerden biri olan CHP İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Bekaroğlu da ÇAYKUR‘un çay satmada zorlandığı, ÇAYKUR’un Azerbaycan’a çay ihracatı için görüşmelerin sürdürüldüğü bu dönemde, Azerbaycan’dan gümrüksüz çay ithalatına izin verilmesinin Doğu Karadeniz Bölgesi’nde geçimi çay tarımı ve sanayisine bağlı olan 1 milyon kişiyi mağdur edeceğini belirtti.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli‘nin yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na soru önergesi veren Bekaroğlu, Azerbaycan’da toplam yıllık çay üretim miktarının bin ton, iç tüketim miktarının ise 2 bin ton civarında olduğunu kaydederek, şunları söyledi:

Azerbaycan’ın kendi ürettiği çay iç tüketimine yetmezken ve dışarıdan çay ithal ederken, Türkiye’ye çay ihraç edecek olmasının altında başka amaçlar olduğu izlenimi doğmaktadır. Azerbaycan’a çay satmamız gerekirken onlardan gümrük vergisiz çay almamızı sağlayacak düzenleme yapılması, birilerinin özel çıkarları için bütün Doğu Karadeniz Bölgesi’nin gözden çıkarıldığı anlamına gelmektedir.”

“Söz konusu Cumhurbaşkanlığı Kararında belirtilen 300 ton çayı Azerbaycan’dan gümrüksüz olarak kim veya kimler getirecek?” diye soran Bekaroğlu, ÇAYKUR ve bölge halkının aleyhine olan bu kararın, hangi çevrelerin isteği ile alındığını, bu kararın Türkiye çayına ve tarımına ne gibi katkı sağlayacağı sorularını da Bakan Pakdemirli’ye yöneltti.

‘Çay ithalatı gizlenmeye mi çalışıyor?’

Bekaroğlu, Azerbaycan’dan gümrüksüz çay ithalatı kararının gizlenmeye çalışıp çalışılmadığını da sordu:

“Azerbaycan’dan gümrüksüz çay ithal edilmesi kararının; peynir, sofralık üzüm, elma, erik, kayısı, domates vb. gibi gıda ürününün değişik miktarlarda gümrüksüz olarak ithaline izin veren çok sayıda G.T.İ.P.(Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu)nu içeren Cumhurbaşkanlığı Kararının içerisinde yer almasının nedeni nedir? Azerbaycan’dan gümrüksüz çay ithalatı kararı gizlenmeye mi çalışılmaktadır?”

CHP İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Bekaroğlu, kararın iptal edilmesini isteyerek, ÇAYKUR’un stoklarında bekleyen çayların satışı için Tarım ve Orman Bakanlığı’nın girişimlerde bulunmasını istedi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.