YerelManşetSağlık

Ayvalık’taki Pirina fabrikalarının dumanı pencere açtırmıyor

0

Ayvalık‘ta halk pirina (zeytin posası ve karasu) fabrikalarından rahatsız. Fabrikalardan şehre yayılan yoğun duman ve koku nedeniyle pencereleri açamadığını söyleyen Ayvalıklıların solunum yolları şikayetleri de arttı.

Gazete Rüzgarlı‘dan Alkan Uçarsu‘nun haberine göre, fabrikalardan yayılan koku, Poyraz olduğu durumlarda Ayvalık’ın merkezinde, Sarımsaklı’da, köyler bölgesinde ve Altınova’da hissediliyor. Rüzgâr lodosa döndüğünde ise koku Cunda’ya kadar ulaşıyor.

‘Su buharı değil, zehir’

Süreci yakından takip eden Serdar Çamurlu‘ya göre pirina üretiminde kullanılan maddeler zehirli ve çok tehlikeli. Su buharı çıktığı iddia edilen dumanın içinde pek çok zehirli bileşik yer aldığını söyleyen Çamurlu şunları söyledi:

Karasu, çok zehirli bir madde. İçinde fenol bileşikleri var. Hatta saptandığına göre bebeklerde mavi bebek hastalığına da yol açabiliyor. Karasu buharlaştırılırken fenol bileşikler havaya karışmıyor mu? Su buharı çıkıyor deniliyor ama bir sürü zehirli bileşik havaya karışıyor ve bu rüzgârla birlikte Ayvalık’ın üzerine gelerek çöküyor, tüm Ayvalık bunu teneffüs ediyor.

Sulu pirina içerisinde yüzde iki civarında yağ kaldığını söyleyen Çamurlu konuşmasının devamında  “Pirina süreci içinde bu yağı alabilmek için hekzan adında çok zehirli bir çözücü gaz kullanıyorlar. Ve bu gaz pirina kurtulurken bacadan zehirli zeytin karasuyu buharı ile atılıyor, bu da insanların hayvanların ve bitkilerin üzerine geliyor” değerlendirmesinde bulundu.

‘Sınıflarda pencere açamıyoruz’

Ayvalık’ta doğalgaz olmadığı için fosil yakıtlar nedeniyle zaten kirliliğin olduğunu söyleyen Çamurlu, pirinanın dumanıyla birleşerek havanın daha da ağırlaşmasını “korkunç” olarak nitelendirdi.

Öğretmen Erhan Çiftçi ise öğrencilerin sabahları okula öksürerek geldiğini söyledi. Sabahları okullar bölgesinde görüş mesafesinin 20 metreye kadar düştüğünü belirten Çiftçi, duman ve koku nedeniyle havalar sıcak olduğunda pencereleri açamadıklarını belirtti:

Okullar açıldığında koronavirüs salgını nedeniyle sınıfları sık sık havalandırmamız gerektiği söyleniyor. Dışarıda kötü koku var, çocuklar öksürüyor. Nasıl pencereleri açacağız? İnsanlar evlerinin pencerelerini açamıyorlar.

‘Sınır değerler aşılmadı’ yanıtı

Ayvalık Tabiat Platformu‘nun konuyla ilgili pek çok defa Çevre ve Şehircilik Balıkesir İl Müdürlüğü’ne yaptığı başvuru ise  “sınır değerlerin aşılmadığı görülmüştür” şeklinde yanıtlandı. Platform, daha sonra ilgili makamlara yaptığı başvurulardan da sonuç alamayınca son olarak CİMER’e başvurdu. Halk CİMER’den gelecek yanıtı bekliyor.

More in Yerel

You may also like

Comments

Comments are closed.