Ayvalık Tabiat Parkı da, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın gadrinden kurtuldu

Türkiye’nin en büyük tabiat parkı olan Ayvalık Tabiat Parkı’nın mutlak koruma alanı statüsünü kaldıran 2009 Revizyon Planının iptal davası Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun kararıyla kesinleşti.

Evrensel’den Özer Akdemir’in haberine göre Ayvalıklılar tarafından sevinçle karşılanan mahkeme kararı  ile koruma statüleri kaldırılarak “sınırlı kullanım statüsü” verilen yerler tekrar mutlak koruma altına alındı.

Ayvalık Tabiat Parkı, yaklaşık 17.950 hektarlık alanıyla Türkiye’nin en büyük Tabiat Parkı olarak 1995 yılında ilan edilmiş ardından 2004 yılı Plan Kararları ve Plan Hükümleri ile parkın önemli bir bölümü ‘Mutlak Koruma Alanı’ olarak belirlenmişti.

2007 yılından sonra varlıklı kesimin bölgede arazi ve mülk alımının yaygınlaşmasının hemen akabinde ise tabiat parkının koruyucu hükümleri yok edilerek, yapılaşmanın, eski eserleri farklı amaçla kullanmanın yolunu açmak üzere ‘2009 Yılı Revizyon Planı’ hazırlandı ve ‘Mutlak Koruma Alanları’nın önemli bir bölümü ‘Sınırlı Kullanım Alanları’na dönüştürüldü.

Tabiat Parkının plan değişikliği ile talana açılması girişimine karşı yurttaşlardan ve yaşam savunuculardın tepki gecikmedi. Birçok kurumun katılımı ile oluşturulan Ayvalık Tabiat Parkı Koruma Platformu plan revizyonunu yargıya taşıdı. Revizyon Planının iptali ve yürütmenin durdurulması amacı ile Danıştay 6. Dairesine açılan davada 2011 yılında “Davanın durumuna ve uyuşmazlığın niteliğine göre taşınmazların yerinde keşif ve bilirkişi incelemesi yaptırılarak bilirkişi raporu alındıktan sonra yeniden karar verilinceye kadar yürütmenin durdurulması” istemi kabul edildi.

Bilirkişi incelemesinin ardından 2012 yılında Danıştay 2009 Yılı Revize Planının yürütmesini kesin olarak durdururken Ayışığı Manastırı mola ve manzara noktası olarak tanımlanarak, tekrar mutlak koruma alanının içine alındı.

Bu karara itiraz eden Çevre ve Orman Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından karar temyiz edilince dosya Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun (DİDDK) önüne gitti. Danıştayın en yüksek yargı organı olan DİDDK geçtiğimiz günlerde açıklanan kararından bakanlıkların temyiz istemlerini yerinde bulmayarak oybirliği ile Danıştay 6. Dairesinin kararını onadı.

Ayvalık Tabiat Parkı Koruma Platformu mahkeme kararının Ayvalık için  güzel bir kazanım olduğunu belirterek, “Mutluyuz. Gönüllü Avukatımız Zehra Tuna’ya, dava sürecinde platforma destek veren STK’lara ve  Ayvalık halkına çok teşekkür ediyoruz” dedi.

 

(Evrensel)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

AB için ‘küresel net sıfır’ yarışında Çin ve ABD hakimiyeti uyarısı

Uzmanlar, AB ülkeleri 2023'te net sıfır yatırımlarını artırsa da Çin ve ABD rekabetine yenilmemesi için Temiz Sanayi Anlaşması'nın önemine vurgu yapıyor.

Ümraniye barınağında vahşet: Görüntü alan gönüllülere bıçak çekildi

Hekimbaşı Barınağı'na giden hak savunucuları çok sayıda ölü kedi, hasta ve dışkısı içinde yaşayan hayvan buldu. Bir kişi gönüllülere bıçak çekti, barınak 'izinsiz görüntü alanlara yasal işlem başlatacağız' dedi.

BİFED’de büyük ödül yerlilerin mücadelesini anlatan Twice Colonized’ın

11. Bozcaada Ekolojik Belgesel Festivali'nde ödüller sahiplerini buldu. İlk kez mansiyon ve müzik ödülleri verilen festivalde Açık Radyo ve Gebze'de katledilen hayvanlar unutulmadı.

‘İklim krizi Helena ve Milton kasırgalarında hasarı büyüttü, etkisi yıllarca sürecek’

Araştırmacılar, Florida'daki kasırgalar dolayısıyla ortaya çıkan ekonomik kayıplara iklim değişikliğinin katkısını tahmin etti; eylemsizliğin yıkıcı maliyetini ortaya koydu. 

‘Erkeklikle’ zehirlenmiş erkeklere bir arınma kılavuzu- Kürşat Kızıltuğ

Justin Baldoni, 'Erkeklikle Zehirlenmiş Erkekler'de 'yeterince erkek olma' endişesinin biçimlendirdiği kendi erkeklik krizini reddetme ve dönüşüm sürecini anlatıyor.

EN ÇOK OKUNANLAR