Ayvalık halkından denizden maden çıkarma teşebbüsüne karşı imza kampanyası

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, Densan Madencilik tarafından Altınova Mahallesi’nde denizden demir madeni çıkarma girişimlerinin halk tepkisine rağmen sürdürülmesi üzerine Sivil Toplum Örgütleri ve Altınova Sahil Siteleri sakinleri karara itiraz edip ÇED sürecini durdurmak için imza kampanyası başlattı.

Bakanlık tarafından ÇED raporu gereklidir kararı verilmesinin ardından harekete geçen doğa savunucuları 16 Ekim’de yapılacak olan ÇED bilgilendirme toplantısı öncesinde mücadele kararı aldı.

‘Altınova’de deniz yaşamı zarar görecek’

Ayvalık Çevre Derneği Başkanı Müge Okur

Ayvalık Çevre Derneği Başkanı Müge Okur, denizden maden çıkarma ısrarının Ayvalık ve Altınova için felaketle sonuçlanacağını, yaratacağı kirliliğin önüne geçilemeyeceğini, tüm bir deniz yaşamının korkunç zararlar göreceğini belirtiyor. Özellikle demir madeni rezervleri açısından zengin olduğu belirtilen bir ülkede denizden maden çıkarılmaya çalışılmasının şüphe uyandırıcı olduğunun altını çizen Okur, “Denizde maden aramak tam bir akıl tutulmasıdır. Özellikle demir madeni rezervleri açısından ne kadar zengin olduğu sürekli vurgulanan bir ülkede denizden maden çıkarmaya çalışmak bizleri şüpheye düşürüyor. Elbette bilim insanlarının alanıdır ancak yalnızca demir madeni çıkarmak için bu kadar ısrarcı olamazlar. Bu tam anlamıyla Altınova’yı talan edecek, hepimizin felaketi olacak bir ısrardır. Kozak ve Kazdağları’nda maden şirketlerinin yaratmış olduğu tahribat korkunç boyutlardadır” dedi.

Ayvalık Çevre Derneği Başkanı ayrıca balık yumurtalarının, balık yuvalarının, tüm su canlılarına besin ve yaşam alanı sağlayan deniz tabanının zarar göreceğini bunun yanında bölge halkının turizm ve tarım gelirleriyle de geçimini sağladığının unutulmaması gerektiğini söyleyerek maden faaliyetleri sonucunda bölge halkının büyük zarar göreceğini de sözlerine ekledi.

‘Ruhsat alanı 20 bin hektara kadar genişletildi’

Ayvalık Tabiat Platformu Sözcüsü Nebahat Dinler

Ayvalık Tabiat Platformu Sözcüsü Nebahat Dinler ise geçen yıl ilk başvuru yapıldığı anda bilim insanlarının görüşlerine dayanarak hazırladıkları itiraz dilekçelerini gönderdiklerini hatırlattı.

Dilekçelerde bu uygulamanın deniz tabanına vereceği zararları detaylı olarak belirttiklerin, Belediye Başkanı Rahmi Gençer’in de denizde maden arama faaliyetlerine itiraz ettiğini söyleyen Nebahat Dinler, “ÇED başvuru dosyasında bir önceki yıl elimize ulaşan dosyadan daha detaylı bir açıklama yok ne yazık ki. Ancak şunu öğrenmiş bulunuyoruz; ruhsat 20 bin hektarlık bir alanı kapsıyor. Bu durumda yalnızca Altınova Sahili değil, Sarımsaklı da maden faaliyetleri kapsamına girmiş oluyor. Ayrıca yerleşim yerlerine 300 metre bir mesafede maden çıkarılmak isteniyor. İnsanların özellikle yaz aylarında bu kadar yoğun yaşadığı bir yerde buna izin vermeyeceğiz” diye konuştu.

Ayvalık Belediyesi ve Kent Konseyi de itiraz ediyor

Ayvalık Belediyesi Kent Konseyi Başkanı Filiz Karayelli

İmza kampanyasına da destek veren ve Çevre Bakanlığının bu projeyi derhal iptal etmesini istiyoruz talebini dile getiren Ayvalık Belediyesi Kent Konseyi Başkanı Filiz Karayelli ise “Konunun duyurulmasından itibaren Ayvalık Kent Konseyi ve çevre ile ilgili örgütlerin yanı sıra 200 civarında Altınova Sahil Sitesi duyarlılık göstererek mücadeleye başlamışlardır. Mücadelemiz sonuna kadar sürecektir. Türkiye’yi, Ege’yi, denizi, tabiatı seven herkesi imza kampanyamıza destek vermeye çağırıyoruz” şeklinde konuştu.

Ayvalık halkı, denizden maden çıkarma faaliyetlerinin su altı canlıları ve ekolojik sistem açısından geri dönüşümü mümkün olmayan zararlar getireceği fikrinde birleşiyor. Firma yetkilileri yaptıkları açıklamada ise günde 300, yılda 90 bin ton kıyı kumunu işleyeceklerini belirtiyorlar. Çevre örgütleri ve Ayvalık halkı ise yapılacak bu işlemden sonra kumsalda ve deniz dibinde canlı yaşamının son bulacağından endişe ediyor.

Altınova’da denizden demir madeni çıkarma girişimi tüm kentin gündemine girmiş durumda. Mücadeleden vazgeçmeyeceklerini belirten Ayvalıklılar doğa savunucularından da destek bekliyor.

 

(Papalina.org)

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

‘Yurttaş İnisiyatifi’, ekokırımın suç sayılması için açılan davaya destek bekliyor

Ekokırımın suç olarak yasalaşması için Ankara 4. İdare Mahkemesi'nde yurttaşların açtığı davanın duruşması 5 Aralık'ta, saat 11.00'da görülecek.

İspanya’dan aşırı hava olaylarına karşı işçilere dört günlük ‘iklim izni’

Yeni yasaya göre, olası bir iklim veya meteorolojik tehdit durumunda insanlardan evde kalmaları istenirse, işçiler dört gün ücretli izin alabilecek.

Exxon lobicisine, çevrecileri hacklediği ve e-postalarını sızdırdığı gerekçesiyle soruşturma

Petrol devi Exxon Mobil'e danışmanlık yapan bir kişi hakkındaki soruşturmada şirketin bilgisayar korsanları kiralayarak çevre aktivistleri ve hukukçuların e-posta hesaplarına eriştiği belirtiliyor.

Cengiz Holding’i protesto edenlere ‘Halkı kin ve düşmanlığa tahrik’ten soruşturma

Eti Bakır A.Ş.'nin Eskişehir-Alpagut'ta açmak istediği siyanürlü altın madenini protesto edenlere açılan soruşturmada aktivistler 'halkı galeyena getirmek'le suçlanıyor.

Plastik Anlaşması Zirvesi’ne fosil yakıt ve kimya lobicisi yağdı

Busan'daki BM görüşmelerinde en büyük grubu oluşturan plastik lobisi, üretimin kısıtlanmaması ve atık yönetimine odaklanılması için bastırıyor.

EN ÇOK OKUNANLAR