ManşetSpor

Aysu Türkoğlu’ndan yeni rekor: Yeni Zelanda’daki Cook Strait’i yüzerek geçti

0
Aysu Türkoğlu

23 yaşındaki Bodrumlu yüzücü Aysu Türkoğlu, 20 Mart’ta Yeni Zelenda Cook Strait Geçişi için Wellington‘a 13,8 derecelik suda güçlü akıntılarına karşı mücadele ederek, 23 kilometrelik parkuru gece saatlerinde yüzerek yeni bir rekora imza attı. Aysu Türkoğlu’na Cook Strait Geçişi için daha önce Kuzey Kanalı‘nda destek veren ve ekibinde bulunan menajeri Nesli Özel ile açık su yüzücüsü Murat Öz eşlik etti.

Ultra maraton sporcusu Aysu Türkoğlu, “Oceans Seven” kanallarını 5 sene içerisinde tamamlayarak Guinness rekorunu da kırmayı hedefliyor.

Aysu Türkoğlu, 2022’de 60 kilometrelik Manş Kanalı parkurunu 16 saat 28 dakikada geçen en genç Türk sporcusu olmuş, ardından 40 kilometrelik İrlanda-İskoçya arasındaki Kuzey Kanalı’nı yaklaşık 11 saat 48 dakika 19 saniyede yüzerek geçen ilk Türk kadın ve en genç Türk sporcu unvanını almıştı.

aysu türkoğlu

Aysu Türkoğlu, Cook Strait Geçişi ardından bu yıl Haziran’da 22 Bridges Manathan (48 km) ve Eylül ayında Catalina (30-35 km) kanallarını geçmek için hazırlıklara başladığını duyurdu. Bu geçişleri tamamladığı takdirde aynı zamanda Triple Crown unvanının da sahibi olan en genç Türk yüzücü olarak başarılarını taçlandıracak.

Türkoğlu’nun bu girişim için aylar süren zorlu bir hazırlık ve sıkı bir eğitim süreci geçirdiği, soğuğa dayanıklılık antrenmanları için kışın karlar, yazın da buz dolu küvet içinde yattığı belirtiliyor.

Aysu Türkoğlu

Yeni Zelanda parkuru öncesinde geçtiğimiz kış günün yarısını yüzerek geçiren Aysu Türkoğlu, Strait geçişinde ayrıca köpek balıklarına da meydan okumak zorundaydı. Bu nedenle rekortmen yüzücü önünde ve arkasında köpek balıklarını uzaklaştırma amaçlı düzeneği olan teknenin yakınında kalarak yüzüşünü tamamladı.

Ergenliğini erkek olarak geçirmiş trans atletler kadınlar yüzme yarışmasına katılamayacak
Sümeyye Boyacı, Paralimpik Yüzme Şampiyonası’nda Dünya ikincisi

Aysu Türkoğlu Cook Strait geçişini tamamlarken hava sıcaklığı 14-15 derece arasında seyretti. Yüzücü müthiş bir kararlılıkla soğuğa dayanıklılık antrenmanlarını yepyeni bir seviyeye taşıyacak şekilde çalıştı. Kendisinin de ifade ettiği gibi, “Psikolojik ve zihinsel gücünüz ne kadar yüksekse, kanal geçişinde elde edebileceğiniz performans da o kadar yüksek olur. Bu nedenle, psikolojik yeterliliğiniz fiziksel yeterliliğiniz kadar önemli.”

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.