ManşetTürkiyeUncategorized

Ayşe öğretmen beraat etti

0

Anayasa Mahkemesinin hak ihlali kararı vermesinin ardından tahliye edilen öğretmen Ayşe Çelik, yeniden görülen davasında bugün beraat etti.

Bir televizyon programındaki ifadeleri nedeniyle ‘terör örgütü propagandası yaptığı’ gerekçesiyle 15 ay hapse mahkum edilen, daha sonra Anayasa Mahkemesi/nin (AYM) hak ihlali kararı vermesinin ardından tahliye edilen öğretmen Ayşe Çelik, yeniden görülen davasında bugün beraat etti.

Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi‘ndeki duruşmada Çelik savunmasında, “Suç işleme kastıyla herhangi bir şekilde hareket etmedim. Kaldı ki eylemlerin suç olduğunu da düşünmüyorum. Anayasa Mahkemesi’nin ihlal kararı da gözetilerek beraatime karar verilmesini talep ediyorum.” dedi.

9 Mayıs 2019’da AYM’nin verdiği kararda Ayşe Çelik’in ifade özgürlüğü hakkının ihlal edildiğine hükmetmişti.  AYM’nin örgüt propagandasından verdiği ilk ihlal kararı olan bu kararın hem Barış Akademisyenleri hem de TTB Merkez Konsey üyeleri hakkında verilen cezalar için emsal oluşturduğu belirtilmişti.

Savcı beraat talep etti

Savcının AYM kararını esas alarak Çelik’in beraatini talep etmesi üzerine, mahkeme heyeti de beraate hükmetti. Ayşe Çelik hakkındaki kararın İstinaf Mahkemesi’nce onaylandığı anımsatılan mütalaada, “Bireysel başvuru sonucunda Anayasa Mahkemesi 9 Mayıs 2019 tarihinde sanığın cezalandırılmasının gerekçesi olan konuşmanın ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğine karar vermiştir” denildi. Mütalaada daha önce verilen mahkumiyetine ilişkin kararın kaldırılması talep edilerek, “Anayasa Mahkemesi’nin kararlarının bağlayıcılığı da nazara alınmak suretiyle sanığın üzerine atılı suçtan beraatine karar verilmesi kamu adına talep ve mütalaa olunur” ifadeleri yer aldı.

Gerekçeli kararda ise şu ifadeler kullanıldı: “Anayasa Mahkemesinin kararı sonrasında ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine dair iddianın kabul edilebilir olduğuna ve anayasanın 26. maddesinde güvence altına alınan ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine ilişkin tespit ve kararı değerlendirilmek suretiyle mahkememizce verilen önceki mahkumiyet kararının tüm sonuçları ile ortadan kaldırılmasına, her ne kadar sanık Ayşe Çelik hakkında terör örgütü propagandası yapmak suçundan kamu davası açılmış ise de anayasa Mahkemesinin yukarıda belirtilen kararı ile hak ihlali söz konusu olduğuna dair tespit gözetilerek sanığın suç teşkil etmeyen eyleminden dolayı CMK’nın 223/2-amaddesi uyarınca beraatine karar verildi.”

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.