Aynı vadiye üçüncü HES girişimi

Borçka Balcı köyünde, aynı vadi üzerine üçüncü HES yapılmak isteniyor. İlk iki HES projesinde doğru bilgilendirilmediklerini söyleyen köylüler, üçüncü bir HES’e izin vermeyeceklerini söylüyor.

Artvin’in Borçka ilçesine bağlı Balcı Köyü’nde aynı vadi üzerine üçüncü bir HES projesinin gündeme gelmesi karşısında köy halkı harekete geçti. Daha önce biri vadiden vadiye su aktaran boru tipi HES olmak üzere iki ayrı HES kurulan köyde, şimdi de Akria Enerji tarafından üçüncü bir HES kurulmak isteniyor. Akria Enerji bu HES projesi için üç ayrı noktadan suları alıp taşımayı planlıyor.

artvinden.com’un aktardığına göre, ilk iki HES projesinde doğru bilgilendirilmedikleri için itiraz etmediklerini söyleyen köylüler ise, doğal tahribatı daha da tırmandıracak olan bu HES’in yapılmasını istemediklerini söyleyerek harekete geçti

ÇED toplantısını terk ettiler

Akria Enerji temsilcileri ile DSİ yetkililerinin katılımıyla düzenlenen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) bilgilendirme toplantısına giden köylüler, bu HES projesinin köyün doğasına geri dönülmez zararlar vereceğini ve izin vermediklerini söyleyerek toplantıyı terk etti.

Köy sakinleri, HES projelerinde kimi yerel unsurların çıkar ilişkilerine dahil edilerek destekçi haline getirildiğini, projelerin paravan şirketler üzerinden başlatılıp sonra asıl sahiplere devredildiğini belirterek, “Şu anda sadece bir azınlık HES’e onay veriyor, halkın yüzde 95’i karşı. Çünkü neler yaşandığını gördüler artık farkındalar” diye konuşuyor

560 kişinin yaşadığı köyün nüfusu, yazın gurbetçiler de eklendiğinde 2 bini buluyor. Köy dışında yaşayanlar da bu vadilere artık HES kurulmasını istemiyor.

Kaplıca, flora, fauna tehlikede

Köy sakinleri, HES’in ayrıca yol inşaatı ve iletim hatlarının kurulması anlamına geldiğini, florada büyük tahribat yaratacağını, üç noktadan su taşıma projesi ile birlikte doğaya geri dönülmez zararlar verileceğini belirtiyor.

Ayrıca HES kurulacak noktaya 200 metre uzakta bir kaplıcanın bulunduğu, tahrip edilecek olan bölgenin ciddi bir turizm potansiyeli taşıdığına dikkat çekiliyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR