DoğaManşetTürkiye

AYM kararları Erdoğan’a işlemiyor: İptale rağmen Ahlat’a külliye ve butik otel kuracak

0

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararına rağmen Ahlat’a cumhurbaşkanlığı sarayı ve çevresine butik oteller yapılacağını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Bitlis’in Ahlat ilçesinde, ‘Malazgirt Zaferi’nin 948’inci yıldönümü’ kutlamaları dolayısıyla düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmada, Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafından iptal edilen ve Ahlat’ta kurulması planlanan cumhurbaşkanlığı sarayının yapılacağını açıkladı: “Ahlat’ta 10 dönüm arazi üzerine 1071 metrekare oturma alanına sahip bir Cumhurbaşkanlığı Külliyesi kuruyoruz. Birileri rahatsız olsa, engellemeye çalışsa da bu otağı ilçemize kazandıracağız. Ahlat’ta külliyenin yanına butik birkaç otel de yapacağız.”

Erdoğan tam bir yıl önce, 26 Ağustos 2018’de Ahlat’taki Malazgirt törenlerinde “Ahlat’a bir Cumhurbaşkanlığı Köşkü yakışır. Çünkü otağı Sultan Alpaslan oraya kurdu, biz de varisleri olarak oraya böyle bir inşallah otağ kuralım” demiş; Ahlat Belediye Başkanı’nın 1071 metrekarelik alan önerisini de beğenmeyerek, 1071 metrekaresi oturum alanı olmak üzere en az beş dönüm ayrılmasını istemişti. Belediye Başkanı A.Mümtaz Çoban da, Van Gölü sahilindeki Kale Mahallesi’nde yapımına başlanan köşkün 25-26 Ağustos 2019 tarihine yetiştirileceğini açıklamıştı.

AYM: Kıyılar herkesindir

Ancak Anayasa Mahkemesi, bir ay önce, 24 Temmuz 2019’da, Erdoğan’ın talimatı ile Van Gölü kıyısına yapılacak olan üçüncü sarayın yapılması için torba yasayla getirilen kanun hükümlerini ve Saray inşaat alanının gösterildiği krokiyi iptal etti.

AYM’nin kararına rağmen, Van Gölü kıyısındaki yeni sarayın inşaatı hız kesmeden devam ediyor.

AYM kararında, anayasanın 2. maddesinde belirtilen hukuk devleti ilkesi hatırlatılarak, kıyıların devletin hüküm ve tasarrufu altında olmasının, buraların özel mülkiyete konu olamayacağı ve doğasına uygun olarak herkesin ortak kullanımına açık bulunmaları gerektiği anlamına geldiğini vurgulanarak; denizden yararlanmanın ancak kıyının kullanımının herkese açık olması ile sağlanabileceğine işaret edildi. Herkesin serbestçe yararlanmasına açık olan kıyıların aynı zamanda kamu malı olduğunu belirten AYM, kıyıda yapılması zorunlu olan kamuya yararlı yapı ve tesislere ilişkin düzenlemelerde anayasanın kıyıların ve çevrenin korunmasına ilişkin hükümlerine uyulmasının zorunluğu olduğunu hatırlattı. Kararda, kamu yararı amacıyla yapılması zorunlu olan yapı ve tesislerin olağan ihtiyaçları ile ilgisi olmayan yapılaşmalara izin verilmeyeceği de belirtildi.

Yeni sarayın yapılacağını ve çevresine de butik oteller inşa edileceğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Birileri rahatsız olsa da otağı ilçemize kazandıracağız” diyerek, AYM’nin kararına rağmen inşaata devam edileceği sinyalini verdi.

More in Doğa

You may also like

Comments

Comments are closed.