EkolojiManşetSağlık

Ayıyı sarhoş eden acı balla ilgili uyarı: İnsanlarda kalp durmasına neden olabilir, satışı yasak

0

DÜZCE – Düzce‘de orman gülünden elde edilen ve halk arasında ‘delibal, acı bal‘ olarak bilinen baldan zehirlenen ayının sarhoşluk geçirdiği görüntüler, dün Türkiye ve dünyada viral oldu.

Tarım ve Orman Bakanlığı, ‘bal tutması’ olarak bilinen baygınlığı geçiren hayvanın sağlık durumunun iyi olduğunu ve tedavisinin ardından ormana bırakıldığını belirtirken, Düzce Üniversitesi Arıcılık Araştırma, Geliştirme ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Meral Kekeçoğlu, bu balın etkileri konusunda insanları uyarıyor:

“Halk arasında ‘deli baldan yerseniz bir şey yapmaz’ diye biliniyor. Hatta tansiyonu düşürücü etkisi olduğu için ‘çok iyi gelir’ diye biliniyor. Bu bilgi kesinlikle yanlıştır: Çünkü orman gülünün çok yoğun olduğu alanlarda eğer arı orman gülü nektarından çok fazla yararlanırsa bu balın içinde grayanotoksin dediğimiz bir zehir var.”

Bu zehrin balda ne kadar bulunduğunun ancak labaratuvar ortamında tespit edilebileceğini söyleyen Dr. Kekeçoğlu zehrin bala çok miktarda karışmış olması durumunda ayıda görülen belirtilerin insanda da görülebileceğine, hatta daha kötü etkileri olabileceğine dikkat çekiyor:

“Ayı iri vücutlu olduğu için tolere edebildi. Ama bunu bir insan yeseydi çok daha kötü durumlar görebilirdik.”

Söylemlere değil, analize bakılmalı

Kekeçoğlu’nun aktardığına göre grayanotoksin maddesi içeren bu balın kontrolsüz kullanımı baygınlık, halüsinasyon durumu, kalp atışlarının yavaşlaması hatta aşırı tansiyon düşürdüğü için kalp atışlarının durmasına kadar giden sonuçlara neden olabiliyor:

Bu balın satışının Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından bu sebeplerle yasaklandığını hatırlatan Kekeçoğlu, “Balda grayanotoksin tipleri ve miktarları değişebiliyor. Hangi bal olursa olsun söylemlere değil, analiz sonuçlarına bakmamız gerekiyor. Her şeyden önce yenilen orman gülü balının polen analiziyle o bitki florasından olup olmadığının kanıtlanıp, kanıtlanmadığı, içerisinde grayanotoksin 1, 2 ve 3’ler var. Bunlardan 1, 2 veya 3 hangi grayanotoksin olduğunun belirlenmiş olması gerekmektedir.” diyor.

Ancak doktor kontrolünde doğru dozda kullanımında bu balın bazı faydaları da var:

“Orman gülü balının gerçekten iyi yönleri ve faydaları var. Özellikle astım hastaları, üst solunum yolu enfeksiyon hastaları başta olmak üzere hipertansiyon hastalarında kullanılabilir. Ancak tamamen doktor kontrolünde, testleri yapılmış, etiketli, medikal olarak satışa sunulan bir orman gülü balının tüketilmesi gerekiyor. Rastgele arıcılardan alıp tüketmenin doğru olmayacağını vurgulamak istiyorum.”

 

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.