Aydos Ormanı’nda iş makinaları: Bitki örtüsünü bir bir sökmüşler

İstanbul Anadolu yakasında, Kartal ile Sultanbeyli ilçeleri arasında uzanan Aydos Ormanı‘nda Millet Bahçesi projesine karşı doğa mücadelesi devam ediyor. Aydos’tan gelen son görüntüler ormana üç iş makinasının girdiğini ve orman içindeki bitki örtüsünün kaldırıldığını gözler önüne seriyor. Aydos Ormanı Savunması’ndan Gönül Gümüşoğlu Özer ormanda yaşananları şöyle anlatıyor:

“Bütün alandaki devasa bitki örtüsünü bir bir sökmüşler.”

İlgili haber: Aydos Ormanı’nda Millet Bahçesi: Ağaç sayısından çok tahribat var

Aydoslular adeta ormanın bekçileri konumuna gelmiş durumda; her gün alanda bir çalışma yapılıp yapılmadığını takip ediyorlar. Bugün ormana giren iş makinalarının olduğu bölgedelerde ormandaki bitki örtüsünün kaldırıldığı ve yapılaşmalara başlandığı görülüyor:

“Aydos ormanı şantiye alanına çevrilmiş”

Ormanda Millet Bahçesi: İş makinaları kreş yapılan noktada çalışıyor

Ormanda TOKİ tarafından ihalesi yapılan Millet Bahçesi projesi ile 25 hektarlık alanın, ormanın bütünlüğünü kaybetmesine yol açarak yerini betona ve restoran, kafe, büfe, kıraathane, kreş gibi yapılara terk etmesi planlanıyordu. Ormana kreş çalışmaları için iş makinalarının girdiğini belirten Gönül Gümüşoğlu Özer, bugün yaşananlara dair şunları söyledi:

“İş makinalarının çalıştığı alan aslında kreş yapılan bir nokta. Ormanın hemen dibinde. Kreş var, soyunma giyinme kabinleri var… Bütün oralarda bitki örtülerini almışlar. Bütün o alandaki devasa bitki örtüsünü bir bir sökmüşler.”

İlgili haber: Aydos Ormanı’nda kepçeye karşı doğa mücadelesi

Yeşil Gazete’ye konuşan Özer, bölgede ağaç kesimi yapılıp yapılmadığına ilişkin soruya şöyle yanıt veriyor:

“İçinden tabii ağaç kesimi oluyordur. Ağaç kesimi olmadığına inanmıyorum. Örneğin macera parkı yaptıkları alan, bizim daha önceden fotoğraf/video çekerken ağaçlardan görünmüyordu. Geçen gittiğimizde epey açıktı her taraf.”

İlgili haber: Aydos’taki millet bahçesi projesine itiraz edildi: Mahalleyi yılanlar bastı

‘Gizli gizli yerlerde çalışıyorlar’

Ormanda kuytu yerlerde çalışmalar yapıldığını söyleyen Gönül Gümüşoğlu Özer, “Şimdi tellerle çevirdiler. Bazı noktaları göremiyoruz. Onların çalıştığı noktalar içte kalan kısımlar anladığım kadarıyla. Gizli gizli yerlerde çalışıyorlar” dedi.

Belediyeden ‘ücretsiz giriş’ vaadi

Millet Bahçesi proje alanının içerisinde bulunan kreş çalışmalarına ilişkin konuşan Özer, bu alanın daha sonra okula çevrilmesinin de muhtemel olduğunu ekleyerek bölgedeki vatandaşların ormandaki çalışmalara yaklaşımını şöyle anlatıyor:

Sancaktepe Belediyesi bu konuda vatandaşlara yanlış bilgi vermiş. Millet Bahçesi için girişin ücretsiz sunulacağı belirtilerek insanları ikna etmişler. Aydos’ta mesire alanına ücretli giriş var. Millet Bahçesi’ndeki girişin ise ücretsiz sunulacağı söyleniyor. İnsanlar hala anlayabilmiş değil yanlışı.”

İlgili haber: TOKİ ve Millet Bahçesi ihalesine karşı: Aydos bahçe değil, ormandır

‘İnsanlar gözaltına alınmaktan çekiniyorlar’

İnsanların ormanda yapılan yanlışa polisin gözaltına almasından çekindikleri için tepki gösteremediklerini söyleyen Gönül Gümüşoğlu Özer, yurttaşların korkularını şöyle anlatıyor: 

“Daha önceden yaşanan şeylerden çekiniyorlar. İnsanlarda şu var: Onlar zaten yapacaklarını yapacaklar, biz de işimizden gücümüzden oluruz. 

Böyle bir endişe var. Zaten yol iz bilmiyor, ‘Orada ne yapabilirim’ diyorlar. İmza atmaktan bile çekiniyor insanlar.”

En az 650 ağaç işaretlenmişti

Aydos Ormanı’nı geçtiğimiz aylarda ormandaki yıkıma karşı bir doğa mücadelesi ortaya koymak için hayata geçirilen Aydos Ormanı Savunması’ndan Ahmet Taha Türk de, söz konusu kreş inşaatını şu sözlerle anlatmıştı:

Ormanın içinde bir kreşin inşaatı başlandı. Ormanın içinde iki apartmanın temeli büyüklüğünde alan kazıldı ve haftalar sonrasında sebebini bilmediğimiz bir şekilde temel toprakla dolduruldu. Ormanın içinde macera parkı “oyuncağı” için birçok ağacın gövdesine platformlar sabitlendi birkaç gün sonra platformlar söküldü fakat ağaçların gövdeleri zarar gördü. En az 650 ağaç işaretlendi.”

Aydos Ormanı’nın mücadelesi

Aydos Ormanı yalnızca millet bahçesi değil, ayrıca yoğun odun üretimi, yangınlar, otopark inşası, macera parkı, kreş inşaatı, mesire alanları ve atıklara karşı mücadele ediyor. 

Aydoslular bu haftasonu da “Aydos Ormanı muhafaza ormanı ilan edilsin” taleplerini yineledi. Aydos Ormanı Savunması çağrısıyla bir araya gelen vatandaşlar bölgede eylem yaparak “Bu orman günlerdir hallaç pamuğu gibi altüst ediliyor. İş makilerinin gürültüsünden geçilmiyor. Dere yatağını doldurdular. Temizlik adı altında ağaçların arasındaki bodur bitkileri katlediyorlar. Aydos Ormanı 1. derece SİT alanıdır. Tek bir çivi çakılamayacağına dair bilirkişi raporu mevcut olup, buna istinaden hem idare mahkemesinde hem Danıştay’da kazanılmış davalar mevcuttur” dedi. Eyleme CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal da destek vermişti. 

Aydos Ormanı Savunması’ndan Ahmet Taha Türk, Millet Bahçesi projesiyle ilgili olarak ormandaki yıkımları da şöyle sıralamıştı:

Ağaç sayısından çok tahribat sayımız var ne yazık ki. Bunları beş başlık (orman çevresinin şehirle kuşatılması, mesire alanları, mandıraların atıkları, yoğun odun üretimi ve yangınlar) ile kategorilendirebiliriz; çok değil yaklaşık 35 yıl öncesine gittiğimizde Aydos Ormanı, Kuzey Ormanları ile fiziken bağlıydı. Günümüzde ise çevresi şehir ile çevrelenerek sıkıştırılmış ve Kuzey Ormanlarındaki yabani yaşamdan çoğunlukla eser kalmamış durumda.

Çevresini betonla örmek az gelmiş(!) olsa gerek ki son birkaç yıldır Kartal ve Sancaktepe sınırları içinde kalan orman bölgelerini de doğa dostu faaliyet göstermeyen mesire alanları betonla hemhal edilmiş durumda. Özellikle Aydos Gölü etrafını 49 yıllığına kiraya verilerek oluşturulan sözümona mesire alanı, işletmecileri tarafından yoğun tahrip edilmekte; zaman zaman ağaçlar kesilerek alan açılmakta ve göl üzerinde ekolojik olmayan faaliyetler yapılmaktadır.”