Ukrayna Meclisi, İstanbul Sözleşmesi’ni onayladı

Ukrayna parlamentosu, “Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi”ni (İstanbul Sözleşmesi) onaylama kararı aldı.

Ukrayna, sözleşmeye 7 Kasım 2011’de imza atmıştı.

Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Agnès Callamard, karardan memnuniyetlerini dile şöyle ifade etti:

“Bu, Ukrayna’daki kadın hakları için tarihi bir zafer ve kültür ile toplumsal cinsiyet temelli şiddete yönelik tavır ve davranışlara bir katkı. Bu, nihayetinde ülkedeki her kadının yaşamını etkileyecek. Bugünkü oylama, diğer kadınların da aynı şeyleri yaşamak zorunda kalmamasına yardımcı olan [şiddete maruz kalmış] kadınların yıllarca sürdürdüğü kampanyaların canlı bir kanıtı.”

Sözleşmenin onaylanmasının cinsiyet temelli şiddetle mücadele adına kararlı bir adım olduğunu kaydeden Callamard, şunları söyledi:

” Bu [adım], yasaların ve kurumsal prosedürlerin şiddete maruz kalanlar için güvenlik ve adaleti ve failler için adil yargılamayı geliştirecek şekilde değiştirileceğini haber veriyor. Rusya’nın işgali altındaki bölgelerde Ukraynalı kadınlara yönelik cinsel saldırılara dair rahatsız edici bildirimler ve iddialar düşünüldüğünde, bu karar daha uygun bir zamanda alınamazdı.”

Ukrayna, bugün (21 Haziran) itibariyle 118 gündür Rusya işgali altında.

Türkiye Sözleşme’den çıkan tek Avrupa ülkesi

Türkiye, İstanbul’da imzaya açılmış olması nedeniyle “İstanbul Sözleşmesi” olarak bilinen sözleşmeden, Cumhurbaşkanlığı kararı gereği 1 Temmuz 2021 itibariyle resmen çekilmişti. Karara karşı başlatılan yasal süreç halihazırda Danıştay’da devam ediyor.

İlgili haber: İstanbul Sözleşmesi davası: Burada köle mi yoksa yurttaş mı olduğumuza karar vereceksiniz
İlgili haber: İstanbul Sözleşmesi için kadınlar yeniden Ankara’da: Vazgeçmiyoruz!

Türkiye, Avrupa ülkeleri arasında sözleşmeyi imzalayıp onayladıktan sonra geri çekilen tek ülke.

İstanbul Sözleşmesi, kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddeti önleme ve bununla mücadelede temel standartları ve devletlerin bu konudaki yükümlülüklerini belirleyen ilk uluslararası insan hakları sözleşmesi.

Toplumsal cinsiyet eşitliği ilkesine dayalı sözleşmenin temel amaçları ise şu şekilde:

  • Kadınları şiddetten korumak, şiddet olaylarını kovuşturmak ve ortadan kaldırmak,
  • Kadına karşı şiddet ve aile içi şiddetin tüm mağdurlarının korunması ve bunlara yardım edilmesi için kapsamlı bir çerçeve, politika ve tedbirler tasarlamak;
  • Kadına karşı şiddeti ve aile içi şiddeti ortadan kaldırma amacıyla uluslararası işbirliğini yaygınlaştırmak,
  • Kadına karşı şiddet ve aile içi şiddetin ortadan kaldırılması için bütüncül bir yaklaşımın benimsenmesi maksadıyla kuruluşların ve kolluk kuvvetleri birimlerinin birbiriyle etkili bir biçimde işbirliği yapmalarına destek ve yardım sağlamak.

Sözleşme, psikolojik şiddet, ısrarlı takip, fiziksel şiddet, tecavüz, zorla evlendirme, kadın sünneti, kürtaja zorlama, zorla kısırlaştırma, tecavüz, taciz, cinsel şiddet dahil kadına yönelik şiddetin tüm türlerini kapsıyor.

 

 

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi