ManşetDoğa MücadelesiEnerjiYerel

Aydın Germencik’te vatandaşlar toprakları için mücadele ediyor: Şirket adeta ilçemize çöktü

0

Aydın’ın Germencik ilçesinde dokuz tane jeotermal santral ve yaklaşık 100’e yakın sondaj kuyusu bulunan Maren Maraş Elektrik Üretim şirketinin, yeni projeler için bakanlığa başvuruda bulunduğu ortaya çıktı.

Germencik Çevre Platformu’nun aktardığı bilgilere göre; kentte 32 tane jeotermal santralı bulunuyor. Santralların 19’u ise Germencik’te faaliyet gösteriyor. Maren Maraş şirketinin ilçede dokuz tane jeotermal santralı ve yaklaşık 100’e yakın sondaj kuyusu bulunuyor. Şirket 12 Mayıs tarihinde ilçede dokuz ayrı sondaj kuyusu açmak ve ‘Melih JES Yardımcı Kaynak Güneş Enerji Santralı’ projesi için bakanlığa başvuruda bulunduğu ortaya çıktı.

BirGün‘den Aycan Karadağ‘ın aktardığına göre; Germencik’te kurulan jeotermal faaliyetler, inciri ve zeytin üretimini adeta bitirme noktasına getirdi. Buna rağmen Maren Maraş Elektrik Üretim şirketi, Bozköy Mahallesi’nde 3,79 hektarlık tarım arazisinde dokuz tane jeotermal sondaj çalışması yapmak istiyor. Yapılmak istenen proje alanı incir bahçelerinin içinde kalıyor. Ayrıca sondaj alanlarının yakınından dere yatakları geçiyor.

İlgili haber: JES, hava ve su kirliliği, maden kıskacında can çekişen bir tarım kenti: Aydın  

Şirket, Kızılcagedik ve Dağkaraağaç mahallerinde 10,22 hektarlık tarım arazisinde ‘Melih JES Yardımcı Kaynak Güneş Enerji Santralı’ projesi için de başvurdu. Proje alanı yine tarım arazileri içinde kalıyor. Proje alanına en yakın konut ise sadece bin 800 metre mesafede bulunuyor.

‘Şirket adeta ilçemize çöktü’

Germencik Çevre Platformu Başkanı Halil Çetinkaya, “Şirket adeta ilçemize çöktü. Her gün yeni proje yapıyor. Ovaları bitirdiler şimdi de dağlarımızda çalışmalara başladı. Aydın çok verimli topraklara sahip. Bu topraklarda üretim yapıyoruz. Enerji için topraklarımızdan, üretimimizden vazgeçmek zorunda kalıyoruz. Birileri zengin olacak diye topraklarımız yok oluyor. Bunu kabul etmiyoruz. Davalar açıyoruz, kazanıyoruz ama şirket bir şekilde devam ediyor. Germencik’te artık nefes alamıyoruz. Artık bunun durması gerekiyor. Sonumuz hiç iyi değil” diye konuştu.

İlgili haber: Germencik’teki siyanürle altın arama iddiaları Meclis gündeminde

İlçede geçen aylarda arazilerde oluşan dev çatlakların ilçe halkını korkuttuğu bildirildi. Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan heyetin yaptığı araştırmada, ‘çatlağın su çekilmesinden kaynaklı kuraklık nedeniyle olduğu belirlenmişti.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.