Doğa MücadelesiManşet

Ayder Yaylası’nın ardından Uzungöl’de de otopark yapımı için kollar sıvandı

0
Fotoğraf: DHA

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın “Ayder’i kirlettik” çıkışı ile gündeme gelen, dünyaca ünlü turizm merkezi Ayder Yaylası’ndaki otopark projesinde çalışmaları inceledi.

Bakan Yardımcısı Fatma Varank, Rize Valisi Kemal Çeber, AKP Rize milletvekilleri Osman Aşkın Bak ve Muhammet Avcı, Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin ve diğer yetkililerle birlikte bölgeyi ziyaret eden Kurum, projeye ilişkin açıklama yaptı.

Kurum, “Ayder’de Ayderlilerden başka kimse olmayacak. Eski haline dönüştürmek için çalışıyoruz. Çalışmalara horon ile başladık. Açılışını da horon ile yapacağız” ifadelerini kullandı. Bakan Kurum, tulum eşliğinde horon oynadı.

‘Çevre ve doğa koruma projesi’

Sonrasında gazetecilere açıklama yapan Kurum, 1732 araçlık otopark, seyir terası gibi kalemlerden oluşan projenin “çevre ve doğa koruma projesi” olduğunu öne sürdü.

Buradaki tüm doğal güzellikleri korumak, yaylayı bir dünya markası haline getirmek adına gayret gösterdiklerini iddia eden Kurum, Ayder Yaylası’nı yenileme projesini etaplar halinde yürüttüklerini ifade etti.

2022’nin ilk çeyreğinde bitecek

Kurum, ilk etapta Ayder içerisinden geçen tüm altyapıyı yenilediklerini söyleyerek, “Altyapıyı tamamlamaya müteakip apart otellerimizin inşasını gerçekleştiriyoruz. 52 odalı apart otelimiz, 76 odalı termal otelimizin inşası devam ediyor. İnşallah önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde buraların inşasını gerçekleştirmiş olacağız.” diye konuştu.

Buraya her yıl binlerce kişinin geldiğini belirten Kurum, “Bu trafik yükünden ve araçlardan dolayı bölgede gezme imkanı yok. Bu nedenle Ayder’in girişinde otopark inşaatımız var, yüzde 40 seviyelerine geldi ve önümüzdeki yılın ilk aylarında burayı tamamlayacağız” dedi.

Kurum açıklamasında “Buraya gelen vatandaşlarımız, araçlarını güvenli alana park ederek, ringlerle bölgeye gelecek ve trafik yükü olmadan Ayder’i gezecekler. Toplamda 160 yapıyı, yeni alanlara taşımak suretiyle önemli bir dönüşümü yürütüyor olacağız” ifadelerini kullandı.

Fotoğraf: DHA

‘Altyapı işi tamamlandı’

Ayder’de altyapı işinin de tamamlandığını belirten Kurum, “Rezerv apartları ve termal otelimizi, otoparkla birlikte önümüzdeki yıl tamamlayacağız. 2022 yılı sonunda buradaki üst yapıya ilişkin faaliyetler bitecek. Bitmesine müteakip taşınma süreci başlayacak, onu da başlattık. Vatandaşlarımızla görüşüyoruz ama yeni binalar bitmeden eski binalara ilişkin bir yıkım süreci başlatmak istemiyoruz” dedi.

Kurum, “2022 yılında binaların bitmesine müteakip imar planına uymayan binaların da kaldırma sürecini yürüteceğiz. 2023 yılında özlediğimiz Ayder’e kavuşacağız” bilgilerini paylaştı.

Uzungöl’de çalışmalar başladı

Daha sonrasında Çaykara ilçesinde bulunan ve kentin en önemli turizm bölgesi olan Uzungöl‘ü de ziyaret eden Bakan Kurum, Ayder Yaylası’nda olduğu gibi burada da ‘Çevre Doğal Koruma’ projesi yürüttüklerini ifade etti.

Hazırlanan projenin iki etabının tamamlandığını açıklayan Kurum, ilk iki etapta hazine arazisine yapılan yapıların kaldırıldığını, çevre düzenlemesi ve imar çalışması yapıldığını belirtti. 68 yapının ve fazla çıkılan katların yıkıldığını aktaran Kurum, bölgenin bütün elektrik, su, doğalgaz, kanalizasyon işlerine ilişkin alt yapı işlerinin de yapıldığını ifade etti.

Projenin üçüncü etabının çalışmalarının bu yıl başlayacağını açıklayan Kurum, “İçinde bulunduğumuz alan, gölün çevresini de kapsayan 2 kilometrelik bir güzergah. Bu güzergah üzerinde gölle, gölün hemen kenarında bulunan yol arasında hiçbir yapı kalmayacak. Bu yapıların tamamı için esnafımızla vatandaşlarımızla görüştük” dedi.

Kurum’un aktardığına göre iki kilometrelik göl kenarı güzergahında yürüyüş yolları, bisiklet yolları yapılacak.

Bin araç kapasiteli otopark

Uzungöl’de ziyaretçilerin araçlarını park edecekleri bin araç kapasiteli yaklaşık 100 milyon TL’lik yatırım değeri olan proje başlatılacak.

Kurum, “Bu proje tamamen yerin altında doğal yapıya uygun, zarar vermeyecek ve yine burada gelen turistlerin vatandaşların araçların oraya bırakacakları, araç kirliliğini ortadan kaldıracak proje olacaktır” ifadelerini kullandı.

Buradaki çevre düzenlemesi ve yapıların ortadan kaldırılarak aslına uygun hale getirilmesi otopark işiyle 150 milyon TL’yi bulan yatırım yapacakların belirten Kurum, “İmar planı çalışması tamamlandı, askıya çıkarıldı. Vatandaşla görüşerek imara uygun olmayan yapıların kaldırılması, imara aykırılıkları gidererek bu projeyi gerçekleştireceğiz. Amacımız Uzungöl’ü eski haline getirmek” dedi.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.