ManşetEkonomi

Ayçiçek yağında ihracat yasağı

0

Rusya’nın Ukrayna işgali nedeniyle Türkiye’de yaşanan ayçiçek yağındaki arz sorunu sonrası alınan kararla birlikte Ayçiçek yağı ihracatı yasaklandı. Ayçiçek yağının yanı sıra soya yağı, ayçiçeği tohumu, aspir, pamuk tohumu yağları, rep, kolza ve hardal yağı, mısır yağı ve margarin ihracatı da durduruldu.

Dünya Gazetesi’nden Mehmet Hanifi Gülel‘in aktardığına göre; iç pazarda fiyat hareketlerini dizginlemek ve arz sorununu önlemek için ayçiçek ihracatı yasaklandı.

Ticaret Bakanlığı’nın 27 Ocak’ta Resmi Gazete’de yayımladığı ‘Bazı Tarım Ürünlerinin İhracatına İlişkin Tebliğ’i kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığınca ayçiçeği ve diğer yağ ihracatı yasakladı. Tebliğ kapsamında daha önce daha zeytinyağı, kırımızı mercimek ve fasulyeye ürünleri ihracatı da yasaklanmıştı.

Öte yandan sektör temsilcilerinden edinilen bilgilere göre, Azak Denizi’nde bekleyen Türk gemileri harekete geçti. Rus tarafından gemilerde yapılan kontrollerden sonra gemilere izin verildiğini belirten sektör temsilcileri, tüm bu gelişmelere rağmen Kerç Boğazı’ndan henüz geçen gemilerin olmadığını ifade ediyor.

İhracat yasağı getirilen diğer ürünler: Soya yağı ve fraksiyonları (Sadece gıda amaçlı ihracat başvuruları), ayçiçeği tohumu, aspir veya pamuk tohumu yağları ve bunların fraksiyonları, rep, kolza ve hardal yağı ve bunların fraksiyonları, mısır yağı ve fraksiyonları, margarin

Ne olmuştu?

İthalatın yüzde 70’inin Rusya ve Ukrayna‘dan yapıldığı Ayçiçek yağı stoklarının azaldığı iddia edilmiş, sosyal medya üzerinden konuya ilişkin birçok paylaşım yapılarak çeşitli eleştiriler getirilmişti. Konuyla ilgili açıklama yapan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ise “Savaşın bütün dünyayı etkilediği, petrol fiyatlarının arttığı dönemde ülkede yoksulluk varmış gibi operasyon çekenlere karşı bakanlık olarak net bir şekilde operasyon çekeceğimizi herkes bilsin” demişti.

Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) Başkanı Mustafa Tan ise Türkiye’de yeteri kadar yerli üretim zeytinyağı stokunun bulunduğunu söyleyerek, “Geçen seneden devir stokla 270- 280 bin ton civarında elimizde zeytinyağı var” demişti.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise dün Kadın Muhtarlarla Buluşma programında “Bizim ayçiçek yağı gibi bir sorunumuz yok. Muhalefet ülkeyi darda göstermek için böyle bir kampanya yürütüyor. Muhtarlarımızdan şunu istiyorum, marketlerde bakkalarda ayçiçek yağı var mı, yok mu? Gerekirse sizler İçişleri Bakanlığımız adına depolarını bile takip edip ihbar edeceksiniz. Sizler İçişleri Bakanı ve Cumhurbaşkanının eli ayağısınız. Yani bu devleti provoke etmeye çalışanlara gerken dersi vermek bizim boynumuzun borcudur. Bunlar stokçu, ayçiçek yağını, zeytinyağını stokluyorlar. Sonra yok diyerek böyle bir kampanyayı yürütüyorlar” demişti.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.