AYÇEP: Sandık kuralım, JES’leri halka soralım

Aydın Valiliği'nin yapılmak istenen JES projesi için 'ÇED Gerekli Değildir' kararına karşı açılan davada mahkeme başvuruyu reddetti. Kızılcaköy'deki halk ise referandum çağrısı yapıyor.

Aydın Kızılcaköy’deki Jeotermal Enerji Santrali (JES) projesine verilen iznin durdurulması talepleri Aydın İdare Mahkemesi tarafından reddedilen Aydın Çevre Platformu (AYÇEP) karar ile ilgili bir açıklama yayınladı.

Ekoloji Birliği’nde yer alan habere göre referandum çağrısında bulunan AYÇEP “Gelin jeotermallerle ilgili bir sandık koyalım, referandum yapalım, JES’leri halka soralım” dedi.

Bilir kişi incelemesi dahi yapılmadı

Aydın’da 10’u proje halinde olan toplam 38 adet JES’in yapılmaması için yöre halkı ve sivil toplum kuruluşları mücadele veriyor. Buna rağmen, çalışmalar ise tüm hızıyla sürüyor.

Son olarak Aydın Valiliği Sarı Zeybek jeotermal sahası projesi için “Çevresel Etki Değerlendirme Raporu Gerekli Değildir” raporu vermişti. Bunun üzerine Kızılcaköy Çevre Derneği bu kararı mahkemeye taşımıştı.

‘Çivi dahi çakılmamalı’

Aydın İdare Mahkemesi ise bilirkişi bölgede inceleme yapmadan yürütmeyi durdurmayı reddetmesi üzerine AYÇEP tarafından yapılan yazılı açıklamada şunlar söylendi:

Üç yıldır Kızılcaköy halkı mücadele ediyor. Seslerini duyurmaya, sağır kulaklara dertlerini anlatmaya çalışıyorlar. Köyümüze bu jeotermalleri yapmayın. Haksız cezalar uygulanıyor. Halkın bu tepkisine rağmen JES firmaları hiçbir şey olmamış gibi devam ediyor.

Aydın İdare Mahkemesi, yürütmeyi durdurma talebimizi daha bilirkişi heyeti jeotermal sahasına gelip keşif yapmadan reddetti. JES şirketine istediği gibi jeotermal yapabilirsin diye karar verdi. Bu ne demek oluyor? Bir an önce projenizi hayata geçirin deniliyor. Oysa yasalar, yasal süreçler bitmeden bir çivi dahi çakamazsın diyor.

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR