EkolojiDoğa MücadelesiManşet

AYÇEP: JES’ler geleceğimizi çalıyor

0

Aydın Çevre ve Kültür Platformu (AYÇEP) Aydın‘ın Efeler ilçesine bağlı Kızılcaköy ve Yılmazköy‘de, tarım arazilerinin üzerinde faaliyetini sürdüren Jeotermal Enerji Santralleri (JES) ve bu santrallerin bölgeye verdiği tahribat hakkında basın açıklaması yaptı.

Açıklamada “Bu şirketler hem topraklarımızı hem suyumuzu hem de geleceğimizi bizden çalmaktadırlar” denildi.

Tarım arazileri işgal altında

Açıklamada JES’lerin kurulmadan önce, en modern sistemde üretim gerçekleştirecekleri ve bu sistemlerin doğaya hiçbir şekilde akışkan veya emisyon salmayacağı taahhüdüyle yasal işletme ruhsatı ve üretim lisansı aldıkları belirtildi.

Buna rağmen JES’lerin 1’inci sınıf tarım arazisi olan yerlerde faaliyetlerini sürdürdüğüne ve yetkili kurumlarca denetlenmediğine dikkat çekilen açıklamada, “bu pervasızlıkların sona ermesi için bir an önce yetkili kurum ve kuruluşları göreve davet ediyoruz” denildi.

‘JES çöplüğü haline getirilmek isteniyor’

Yılmazköy’deki, mühürlenmiş olan Maren Jeotermal Şirketi’ne ait santralde meydana gelen sıcak su patlamasına da değinilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

Yılmazköy’deki firmayla ilgili olarak gerekli işlemler ivedelikle gerçekleştirilmeli ve Yılmazköy’de halkın arazileri ve yaşam alanları tahrip olan bireylerin zararları telafi edilmelidir. Yılmazköy’deki patlama sadece bir iş kazası değil aynı zamanda çevre katliamıdır.

(…) Aydın şehri JES’ler tarafından doğudan batıdan kuşatılmakta ve birileri bu coğrafyayı “JES çöplüğü” haline getirmeye kararlıdır.

Açıklamada İncirliova ve Germencik Belediye Başkanları başta olmak üzere belediyeler, milletvekilleri, ve STK’lar JES’lerin bölgedeki faaliyetlerine tepki vermeye çağrıldı.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.