Bilim-TeknolojiDünyaManşet

Aya dönüşte rötar: NASA’nın Artemis’inin yolculuğu ertelendi

0
Fotoğraf: AFP

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), motor arızası nedeniyle en güçlü roketi Artemis’in fırlatılışını erteledi. Ertelemenin ardından Cuma günü fırlatılması planlanan roket, Orion isimli kapsülü Ay’ın yörüngesine taşıyacak.

Roketin Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’nden dün yerel saatle 08:33’te (Türkiye saatiyle 15:33) fırlatılması planlanmıştı. Ancak önce fırlatma aracına sıvı hidrojen yakıtı yüklenmesi sırasında sorunlar yaşandı. Yakıt doldurma operasyonu sırasında sızıntı meydana geldi. Sorun çözülse de üç numaralı motordaki arıza giderilemedi.

Fırlatma NASA’nın Youtube sayfası üzerinden canlı olarak izlenebilecek:

Roket gemisinde insan olmayacak ancak radyasyon seviyelerini ve astronotların yaşayacağı stresi ölçmek için sensörlerle donatılmış üç mankenden oluşan simüle edilmiş bir ekip taşıyacak.

BBC News’in haberine göreNASA astronotu Stan Love, yaşanan teknik sorunların, özellikle yepyeni bir uzay aracının ilk uçuşu için çok yaygın olduğunu söyledi.

Büyük bir ilgiyle takip edilen fırlatma anından saatler önce yüz binlerce kişi Florida’nın Cape Canaveral şehrine akın etti. Bu kişiler arasında ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris de vardı.

Harris, Artemis Programı’nın yeni bir “çağın başlangıcı” olduğunu belirtmişti. SLS, NASA’nın şu ana kadarki en güçlü aracı.

Orion adlı kapsül, Ay ve çevresinde 42 günlük insansız bir misyonu tamamlamak üzere gönderiliyor ve 10 Ekim’de San Diego açıklarında Büyük Okyanus’a inerek ilk görevini tamamlayacak.

Öncelikli hedef, 50 yıl aradan sonra insanı yeniden Ay yüzeyine götürmek. Ancak NASA gözünü çok daha ötelere, Mars’a doğru çoktan çevirdi.

Astronot Randy Bresnik, “Artemis I uçuşuyla yaptığımız her şeye, mürettebatlı yapılacak Artemis II uçuşundaki olası riskleri azaltma gözüyle bakıyoruz” yorumunu yaptı.

Ajans, Ay’a geri dönmenin 2030’larda Mars’a insan göndermenin önünü açacağını ve süreci kolaylaştıracağını düşünüyor. SLS ve Orion üzerinde 10 yıldan uzun süredir çalışılıyor.

Orion, daha önce bir kez, 2014’teki deneme uçuşunda Dünya’nın etrafında hareket etmişti.

SLS-Orion’un insanlı ilk misyonu Artemis 2 için 2024 hedefleniyor. Ay’ın yüzeyinde 1972’den sonra ilk kez insanların ayak basacağı Artemis 3 projesi için de 2025 sonu planlanıyor.

NASA henüz Artemis 2 ve 3 misyonları için astronotları belirlemedi. Ancak Ay’ın yüzeyinde nereye iniş yapılabileceğine dair detayları paylaştı. 13 bölge belirleyen NASA, ilk misyon tamamlandıktan sonra bunların arasından tercih yapacak.
Asıl hedef Ay’ın sürekli karanlıkta olan ve milyarlarca yıldır oluşan donmuş su kütlelerinin olduğu tahmin edilen bölgelerini keşfetmek. Bu buzların ileride içme suyu veya yakıt olarak kullanılabileceği öngörülüyor.

NASA’nın Artemis görevi, orijinal takviminin gerisindeyken orijinal bütçesini aşması ve sürdürülebilirliği yönündeki soru işaretleri nedeniyle eleştiriliyor.

SLS roket programının 23,8 milyar dolarlık faturası tartışma konusu olurken, her bir fırlatışın 4 milyar doları aşan bütçesi NASA’nın kendi müfettişi tarafından bile “sürdürülemez” olarak nitelendirilmişti.

NASA Artemis misyonu için 2025 yılına kadar 93 milyar dolar harcanacağını öngörüyordu.

Yunan mitolojisinde Apollo’nun ikiz kız kardeşi Artemis’den ismini alan programla NASA, en erken 2025 yılında astronotların yeniden Ay’a gönderilmesini, Mars’a insan göndermeyi amaçlayan daha iddialı uzay yolculuklarına giden yolda bir sıçrama tahtası görevi görerek uzun vadeli bir Ay kolonisi kurulmasını hedefliyor.

You may also like

Comments

Comments are closed.