Avusturya’ya yeşil cumhurbaşkanı: Van der Bellen yeniden seçildi

Avusturya’da Yeşiller Partisi’nin eski lideri bağımsız aday Alexander Van der Bellen ile aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisi’nin (FPÖ) göçmen karşıtı söylemleriyle bilinen adayı Norbert Hofer arasındaki yarışın sonucu belli oldu. Hofer yenilgiyi kabul ederken Van der Bellen ülkenin yeni cumhurbaşkanı oldu.

Seçimlerde yeşil aday Van der Bellen oyların yüzde 53,6’ını alırken, aşırı sağcı Hofer yüzde 46,4’te kaldı.

APA8245458 - 14062012 - WIEN - …STERREICH: Alexander Van der Bellen erklŠrte am Donnerstag, 14. Juni 2012, im Rahmen einer PK der GrŸnen seinen Wechsel vom Nationalrat in den Wiener Landtag bzw. Gemeinderat. APA-FOTO: GEORG HOCHMUTH

Mayıs ayında yapılan seçimler de Van der Bellen’in galibiyetiyle bitmiş, ancak Anayasa Mahkemesi yapılan itiraz üzerine seçimleri geçersiz saymıştı.

Van der Bellen’in seçilmesi, Avrupa’da aşırı sağ popülizmin daha da yayılması ve güçlenmesi anlamına gelecek Hofer’in cumhurbaşkanlığını engellemiş oldu.

Avrupa’da ilk kez eski bir yeşil parti lideri cumhurbaşkanlığına seçiliyor. Bu sonuç yeşil siyasi hareketin tarihinde de önemli bir dönüm noktası oluşturuyor.

(Yeşil Gazete)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR