Avrupa'da Yeşil DalgaDünyaManşet

Avusturya’da Yeşiller koalisyon ortağı

0

Avusturya’da eylül ayından bu yana süren siyasi kriz çözüldü. Muhafazakâr lider Sebastian Kurz, Yeşiller Partisi’yle uzlaştığını açıkladı. Kurz’un eylül ayındaki erken seçim öncesinde hükümet ortağı, aşırı sağcı Özgürlük Partisi’ydi. Özgürlük Partisi lideriyle ilgili rüşvet skandalından sonra koalisyon sonlandırılmış ve Kurz, güven oylamasını kaybetmişti.

Yeşiller’in iktidar olduğu üçüncü Avrupa ülkesi

BbC Türkçe’nin haberine göre, Eylül ayındaki seçimden de birinci parti olarak çıkan Kurz’un Halk Partisi, bu kez merkez soldaki Yeşiller Partisi’yle ittifak yapacak. Böylece ülke tarihinde ilk kez bir sol parti koalisyon ortağı oldu. Avusturya, Avrupa Birliği içinde İsveç ve Finlandiya’dan sonra Yeşillerin iktidar ortağı olduğu üçüncü ülke oldu.

Kurz: Hem iklimi hem sınırları koruyacağız

Kurz ve Yeşiller Partisi’nin lideri Werner Kogler, anlaşmanın detaylarını bugün açıklayacak. Ancak öncesinde kısa bir açıklama yapan Kurz, “İki dünyanın en iyi taraflarını alarak uzlaşmayı başardık. Hem iklimi hem sınırları korumamız mümkün” dedi.

Kogler: Avusturya iklim değişikliği konusunda liderlik üstlenebilir

Yeşiller Partisi, seçim kampanyasını iklim değişikliği ve çevresel konularda yatırım yapılması üzerine kurmuştu. Anlaşmanın açıklanmasından sonra konuşan Kogler de, “İklim değişikliği konusunda, masaya oturmadan önce aklımıza bile gelmeyecek kadar çok fazla konuda uzlaştık. Avusturya, Avrupa’da ve dünyada iklim değişikliği konusunda liderlik üstlenebilir” diye konuştu.

Kurz’un yeniden başbakan olacağı hükümette Kogler de başbakan yardımcısı olacak, Yeşiller, 15 bakanlıktan dördünü alacak. Dışişleri, içişleri, savunma ve maliye gibi kritik bakanlıklar, Halk Partisi’nde kalacak.

Aşırı sağ partiyle süren 17 aylık koalisyon sırasında, göç konularında aynı fikirde olsalar da Özgürlük Partisi’nin Yahudi düşmanı ve yabancı karşıtı söylemleri, Kurz’u zor durumda bırakmıştı. Yeşiller Partisi’yle anlaşmazlık yaşanabilecek en kritik konunun da göç olması bekleniyor.

Avusturya, Mayıs ayında Kurz başbakanlığındaki koalisyon hükümetinin dağılmasına neden olan sarsan gizli çekim skandalının ardından yeni hükümeti belirlemek için 29 Eylül’de tekrar sandık başına gitmişti. Halk Partisi, oyların yüzde 37,5’ini aldı. Parti bir önceki seçimde yüzde 31 oy almıştı. Eski koalisyon ortağı aşırı sağcı Özgürlük Partisi (FPÖ) ise büyük bir oy kaybıyla yüzde 17,3’e geriledi. Ekim 2017’deki seçimde parti yüzde 25 oy almıştı.

Sosyal Demokratlar’ın yüzde 21,5 ile ikinci parti olduğu erken seçimde Yeşiller yüzde 12,4 ve liberal Neos da yüzde 7,4 oy aldı.

Hükümet neden devrilmişti?

Avusturya’da mayıs ayında o dönem hükümet ortağı ve Başbakan Yardımcısı FPÖ lideri Heinz-Christian Strache’nin, bir önceki seçimlerden önce destek karşılığında kamu ihaleleri vaat ettiği gizli kamera görüntülerinin ortaya çıkmıştı. Kurz da bu videonun ortaya çıkmasının ardından videonun çekildiği dönemde FPÖ’nün lideri olan İçişleri Bakanı Herbert Kickl’ın görevine son vermiş ve koalisyonu sonlandırmıştı. “Ibizagate” adı verilen skandalın ardından yapılan güven oylamasını ise kaybetmişti.

You may also like

Comments

Comments are closed.