Avusturya, nükleer ve gazı ‘sürdürülebilir yatırım’ olarak sınıflandıran AB kararını mahkemeye taşıdı

Avusturya, Avrupa Birliği’nin (AB) “çevresel olarak sürdürülebilir” yatırımlar listesine nükleer enerji ve doğal gazın dahil edilmesi konusunda yasal itirazda bulundu.

Avrupa Komisyonu, Temmuz ayında tartışmayla geçen oylama sonucu doğal gaz ve nükleer enerjiyi AB Taksonomisi’ne dahil etmişti.

Avrupa Parlamentosu’nun Ekonomi ve Mali İşler (ECON) ve Çevre (ENVI) Komitelerindeki milletvekilleri kararı veto etmiş; Avusturya ve Lüksemburg kararı mahkemeye götüreceklerini açıklamıştı. 

‣ AB Parlamentosu’nda itirazlar yetmedi: Doğal gaz ve nükleer ‘sürdürülebilir’ olarak sınıflandırıldı
‣ AP komiteleri, ‘AB taksonomisi’ndeki gaz ve nükleeri veto etti

Avusturya İklim Koruma, Çevre ve Enerji Bakanı Leonore Gewessler, “Bütün gücümle karşı çıktığım şey, Delegasyon Yasası’nın yasanın arka kapısından geçirilerek nükleer enerji ve gazı yeşil yıkama girişimidir” açıklamasını yaptı ve Avrupa Adalet Divanı‘nda hukuki süreç başlattıklarını belirtti:

“Bunun sorumsuzca ve mantıksız olduğunu düşünüyorum. Bizim açımızdan yasal da değil.”

Önergesini AB Adalet Divanı’na sunan Avusturya’nın ardından Lüksemburg gibi bazı diğer üye devletlerin de bunun arkasında durması bekleniyor.

Gwessler, nükleerin, radyoaktif atıkların nihai bertarafı gibi  “hesaplanamaz riskler” barındırdığını, bunun da taksonominin ana kriterlerinden biri olan “önemli zarara neden olabilecek” herhangi bir ekonomik aktivitenin sürdürülebilir kabul edemeyeceği prensibine aykırı olduğunu belirtti.

Ayrıca nükleerin “iklimin korunması için bu kritik on yılda katkıda bulunamayacak kadar pahalı ve aynı zamanda çok yavaş” olduğunu savunan Gwessler, ayrıca Hiroşima, Fukushima ve Rusya‘nın Ukrayna‘yı işgalinin savaştan zarar gören ülkenin nükleer santralleri için oluşturduğu risklerden bahsetti.

AB Taksonomisi nedir?

AB Taksonomisi esasen, yatırım yapılabilecek çevresel açıdan sürdürülebilir ekonomik faaliyetlerin bir listesini oluşturan; özel ve kamu yatırımcılarının iklim bilincine sahip yatırımlar hakkında bilinçli seçimler yapmasına yardımcı olmayı hedefleyen bir katalogdur.

Avrupa Yeşil Mutabakatı‘nın temel aracı olan taksonomi (sınıflandırma), çevresel açıdan sürdürülebilir ekonomik faaliyetleri belirleyen bir sınıflandırma sistemi oluşturuyor.

Bunun temel amacı, yeşil aklamayı önlemek ve yatırımcıların çevre ve iklim hedeflerimiz doğrultusunda ekonomik faaliyetleri belirlemelerine yardımcı olmak. Bu anlamda etkisinin Avrupa sınırlarının da dışına çıkması bekleniyor.

Başka bir deyişle, Taksonomi, neyin “yeşil” olarak kabul edilebileceğini ve neyin olamayacağını açıklayan bir mekanizma.

Paylaş
Yazar:
Yeşil Gazete